joi, aprilie 23, 2009

# 1. Pietonal. Ideile fixe

Cei care mă cunosc (şi sunt nefericiţi pentru asta) ştiu deja că eu am câteva idei fixe. Se spune că pe măsură ce îmbătrânim devenim tot mai "noi". Drept urmare, aceste idei fixe ale mele nu o să-mi treacă, ci o să devină tot mai fixe:)

Una din ideile mele fixe este spaţiul pietonal. Acel spaţiu în care poţi să mergi liniştit fără zumzet de maşini în jurul tău şi fără teama că o să te claxoneze cineva. O să-mi spuneţi: "Duteînparc! Noi suntem oameni serioşi şi nu avem unde să parcăm maşinile, iar tu vrei fitze ca'n occident!"

Nu mă refer la parcuri când mă gândesc la spaţiul pietonal! Sunt, evident foarte importante parcurile, dar eu mă refer acum la altceva. Acel altceva atât de frecvent întâlnit în oraşele vestice civilizate: alei pietonale, pieţe pietonale, spaţii de repaus urban. Evident, în ţară sunt multe oraşe în care găseşti aşa ceva. O să dau exemplul Sibiului, Timişoara-mea-dragă, Cluj sau Braşov. O să spuneţi: "Da, numai oraşele din Ardeal!"

Dar nu e chiar aşa: Ceva spaţiu urban pietonal am regăsit şi în Craiova sau Constanţa. Parţial şi Iaşul are aşa ceva. E drept, modelul clasic de spaţiu urban pietonal de promenadă îl văd mai degrabă în Ardeal, undeva în centrul oraşului lângă biserica catolică (cândva centrul spiritual şi nu numai al urbei).

Acum însă am această idee fixă pentru Bucureşti!
Nu mă pricep la arhitectură sau peisagistică, dar cu toate astea îmi este ralativ uşor să văd spaţii pietonale în centrul capitalei, sau mai bine zis spaţii care acum sunt parcări sau altceva, dar care au mare potenţial pentru relaxare urbană.
Sunt şi câteva lucruri bune care se mişcă în direcţia bună: noul parc Colţea, vis-a-vis de Universitate sau spaţiul pietonal din Centrul Istoric (străzile renovate Smârdan, Franceză şi parţial Lipscani). Probabil că Bucureştiul este clădit după modelul francez. Parisul are şi el spaţiile sale pietonale, dar parcă nu sunt ca cele germane / austriece / italiene.

Un model interesant văd şi în Barcelona. Centrul oraşului are spaţiu pietonal mult şi mai are acele "oaze" pietonale. Cu alte cuvinte, te poţi bucura de oraş nu numai la zona ZERO, ci şi în alte mici enclave de pietonal, fie ele străzi sau pieţe. În ideile mele fixe văd un Bucureşti pietonal după modelul oazelor din Barcelona! E drept, conceptul a fost lansat în urmă cu ceva timp de către cei de la TUB Bucureşti sub forma unor "camere urbane" legate pietonal. Vezi pe http://www.t-u-b.ro/ câteva informaţii despre iniţiativele coaliţiei caselor de design urban / arhitectură.
Printr-o serie de scurte poveşti despre ideile mele fixe cu pietonalul în Bucureşti o să încerc să redau câte ceva din imaginaţia mea. Măcar aşa pot să dorm liniştit! În plus, poate aşa nu o să îmi mai stresez prietenii pe acest subiect "arhidiscutat" :)
La mai mare! Să vină vara!

2 comentarii:

Unknown spunea...

uite, ca sa te salvez de problema cu Ardealul, Focsani si Braila au cate un spatiu pietonal interesant... la fel, Craiova... insa nici la Ruse nu mi-e rusine--ba, e chiar mai generos cel de la Ruse :)

Florin Ghinda spunea...

Da, corect! Brăila are un spaţiu pietonal interesant! E drept, cam părăginit, dar e bine ca e:)
Focşani nu am văzut încă...şi nici Ruse!

Da' o să merg!