miercuri, aprilie 08, 2009

Ziua Internaţională a Rromilor

Că ne place sau nu - e un subiect controversat, o ştie toată lumea - astăzi este ziua în care trebuie să începem să ne respectăm între noi! Şi nu doar azi trebuie să ne respectăm... La mulţi ani!
Articolul complet este accesibil pe linkul din titlul acestui articol.

Ziua Internationala a Rromilor
8 aprilie


"Ideea de a marca Ziua internationala a rromilor a luat nastere la Londra, in 1971, in cadrul primului Congres International al Rromilor. Sarbatoarea are rolul de a atrage atentia societatii asupra problemelor cu care se confrunta rromii, dar si de a comemora victimele acestei comunitati din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Astfel, la data de 8 aprilie, in toata tarile lumii au loc seminarii, festivaluri si actiuni umanitare.

In cadrul aceluiasi congres au fost adoptate imnul international al rromilor – cantecul „Gelem, gelem” interpretat de cantareata si actrita Olivera Vuco in pelicula iugoslava din 1967, „Am intalnit si tigani fericiti” - si drapelul rromilor, in culorile albastru, rosu si verde. Drapelul are„jumatatea de jos verde, simbol al campurilor inverzite, si jumatatea de sus albastra, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietii, iar pe de cealalta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei”, precizeaza organizatorii evenimentului, Asociatia Gipsy Eye.

Printre obiectivele pe care le au asociatiile rromilor din intreaga lume se numara imbunatatirea situatiei educationale, revendicarea drepturilor civile, pastrarea culturii si a limbii rromani si recunoasterea internationala a minoritatii rrome ca minoritate nationala de origine indiana."
http://iasi.comunicat.ro/evenimente/spectacol-de-muzica-si-dans-cu-ocazia-zilei-internationale-a-rromilor

Niciun comentariu: