iata un articol interesant despre miza de la Bucuresti.
pare-se ca cel putin in mass media summitul NATO de la Bucuresti are valoare simbolica -- macar -- similara cu alte intalniri de grad inalt de prin tari ceva mai "imparatesti" :)
"Cele mai importante decizii care vor fi luate la Summitul NATO de la Bucuresti, considerat cel mai mare din istoria Aliantei, au fost deja luat, iar prin „Pactul de la Bucuresti“, capitala Romaniei intra in istorie ca si Versailles-ul sau Trianonul
Presedintele american, George W. Bush, sau cel rus, Vladimir Putin, stiu exact ce mesaje vor primi la Bucuresti din partea omologilor lor. Totul se desfasoara in viteza. Restul sunt chestiuni de decor. Se pare ca nu exista un pachet de intelegeri anterior convenit pentru intalnirea de la Neptun dintre presedintele roman, Traian Basescu, si omologul sau american. Cu atat mai putin pentru o bilaterala Basescu-Putin. Textul declaratiei care va fi publicata la finalul lucrarilor este deja negociat. Prin „Pactul de la Bucuresti“, capitala Romaniei intra in istorie ca si Versailles-ul sau Trianonul, dupa cum informeaza Gardianul. Opiniile in privinta modului in care Romania a reusit sa valorifice conditia de tara-gazda sunt diferite.
Presedintele desemnat al Rusiei, Dmitri Medvedev, a preluat mesajul dur al lui Vladimir Putin. In primul sau interviu de la alegere, publicat ieri, Medvedev a avertizat ca extinderea Aliantei Nord-Atlantice spre est va destabiliza securitatea Europei. „Nu suntem bucurosi de situatia creata în jurul Georgiei si Ucrainei. Consideram ca aceasta este extrem de daunatoare pentru actuala structura a securitatii europene“, a declarat pentru „Financial Times“. Romania a fost aleasa pentru a da un semnal. „In raport cu consolidarea granitei de est a NATO, s-a vrut sa fie clar ca sunt aici si la Kogalniceanu, si la Neptun“, spune deputatul PC Sergiu Andon. Dupa toate semnalele, Georgia si Ucraina nu vor primi insa Planul de actiuni al NATO (MAP-ul), termen folosit pentru a marca un nou pas spre aderare. Cuvantul Germaniei a contat foarte mult. S-a vorbit chiar de un veto ruso-german pentru cele doua state. Romania este interesata in aceasta extindere a Aliantei catre rasarit. Locul rezervat este insa cel de pe frontiera de est a NATO, care, in calitate de alianta politico-militara, poate fi privit ca un imperiu. Presedintele american, George W. Bush, se va deplasa la Kiev înainte de a ajunge in Romania.
Potrivit Evz, in calculele diplomatice romanesti mai era insa o variabila: Portugalia, tara care mai renuntase o data la organizarea reuniunii, in favoarea Letoniei, gazda din 2006. Intrarea Romaniei in cursa a fost o surpriza pentru portughezi si a fost urmata de momente delicate, dupa cum povesteste Ungureanu: „Era o batalie care incepuse sa transpire si in CAGRE (Consiliul pentru Afaceri Generale si Relatii Externe de la Bruxelles). Ministrul de externe al Portugaliei statea chiar langa mine si incercam sa vedem daca ne putem intelege intre noi. El spunea ca nu-i da voie primulministru sa renunte, eu spuneam ca si noi dorim neaparat sa fim organizatori“. Fostul sef al diplomatiei afirma insa ca lupta dintre Bucuresti si Lisabona nu a devenit niciodata cu adevarat tensionata: „Era o competitie intre egali. Niciun moment nu am spus ca nu ar trebui sa organizeze Portugalia, ci am spus de ce trebuie sa organizam noi“.
Membrii CSAT au analizat stadiul realizarii masurilor de securitate stabilite pentru organizarea si desfasurarea Summitului NATO, fiind facute informari de catre institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale, precum si de catre primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, prezent la sedinta de ieri. Potrivit site-ului SRI, nivelul galben semnifica faptul ca „informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista un risc general de producere a unor atentate teroriste si se estimeaza ca un atentat este posibil“.Nivelul albastru presupunea un risc scazut de producere a unui atentat terorist.
Totodata, Cotidianul arata ca CSAT a aprobat si noua structura organizatorica si regulamentul de functionare ale SRI, pentru a flexibiliza si a intari capacitatile de actiune si pentru a reduce birocratia in conformitate cu standardele profesionale ale serviciilor euroatlantice de informatii, dupa cum mentioneaza Presedintia.
Securitatea aeriana a summitului NATO de la Bucuresti si cea a intalnirii de la Neptun dintre presedintele SUA George W. Bush si Traian Basescu va fi asigurata si de avioane de vanatoare americane care vor survola spatiul aerian al Romaniei, dupa cum precizeaza Ziua. Centrul operational de conducere va fi situat intr-un "buncar" situat langa Bucuresti. Astfel, aproximativ 500 de soldati americani si 18 avioane militare urmeaza sa soseasca in Bulgaria, avand ca misiune patrularea spatiului aerian al Romaniei in cursul summitului NATO din perioada 2-4 aprilie. Guvernul bulgar a decis sa permita stationarea noului contingent american in Bulgaria pana la 22 aprilie.
Securitate maritima: Traficul fluvial in perioada summitului NATO va fi monitorizat de aproximativ doua mii de cadre ale Fortelor Navale, iar la Neptun, locul unde va avea loc intalnirea dintre presedintele SUA si Traian Basescu vor fi dispuse importante trupe pentru asigurarea securitatii zonei, inclusiv scafandri de lupta. Militarii vor supraveghea zona de litoral, fluviul Dunarea si Canalul Dunare - Marea Neagra pentru a preveni aparitia unor probleme deosebite in perioada summitului.
Sursa: 9AM, astazi, 26 martie 2008"
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/87770/Pactul-de-la-Bucuresti-intra-in-istorie.html
Prima ediție TEDxUSVT
Acum 3 săptămâni
2 comentarii:
Eu tot n-am inteles de ce va intra pactul de la bucale in istorie, langa Versailles si Trianon. La ultimele doua au fost chestii mega, s-au trasat granite statale, s-a incheiat oficial primul razboi mondial, alea alea. Sau dezastrele cauzate de devierea traficului vor fi comparabile cu cele cauzate de ceva conflict armat?
Asta asa e.
cu siguranta nu are aceasi greutate ca cele 2 intalniri.
Totusi Alianta are ceva provocari de rezolvat + situatia financiara din State cu repercusiuni in Europa.
Poate nu se vor trasa granite -- dar e posibil sa se discute de limitele de influenta ale NATO -- cazul Kosovo, amplasarea rachetelor in Cehia si Polonia, toate la schimb cu potentiale rezolvari pe partea de energie in Europa.
Am citit de curand un articol despre intalnirea din Elvetia a World Economic Forum in februarie si lucrurile nu arata tocmai roz.
Nu ma pricep la mecanismele de macroeconomie dar am senzatia ca se si face tam tam destul de mult pe subiectul criza financiara...
Trimiteți un comentariu