miercuri, martie 26, 2008

Cultura pozitivă. De primăvara.

De la grădinărit la realitate.

Introducere.
Am văzut recent câteva fotografii dintr-un birou regional al unei cunoscute companii de IT / internet. Creativitatea şi plăcerea de a muncii împreună cu colegii au fost principalele elemente descoperite în aceste fotografii. Mi-a revenit zâmbetul pe buze, culoarea în obraji. Am recuperat şi spiritul adormit de dimineaţă de undeva din cana de cafea şi am început să scriu acest text fără pretenţii de articol monden.

*

Odată cu tendinţele de primăvara din Bucureşti, a apărut la mine şi dorinţa de grădinărit. E drept, grădina este mai degrabă o mică terasă undeva la intersecţia Orient cu Occident în Bucureştiul de azi. Dorinţele mele primăvăratice mi-au adus aminte de cultură. Aşadar, o să scriu despre cultură.

Cultura pozitivă.
Cultura pozitivă într-o adunare de oameni. Pe alocuri această adunare de oameni poate fi numită organizaţie. Probabil de la ideea că această adunare de oameni este organizată pentru a face ceva...

Aşadar, cultura pozitivă a acestei adunări de oameni o putem defini cultura de adunare sau, după caz, chiar cultură organizaţională.

Dincolo de mesaje frumos înrămate pe pereţii încăperilor, dincolo de un discurs decent în faţa oamenilor, dincolo de strategii "născute" dimineaţa la cafea.
Dincolo de valori, principii şi norme de comportament în adunarea de oameni.

Dincolo de toate acestea, cred că o să definesc acum, pe moment, cultura pozitivă ca fiind puterea acestei adunări de oameni de a zâmbii.

Da, este mult mai mult de atât, cu siguranţă. Este modul de a face lucrurile, stilul de delegare, responsabilitatea oamenilor, normele de comportament, regulile spuse în forum deschis, dar şi micile bârfe de la "o ţigară".

Atunci când vine vremea bilanţului, adunarea de oameni trebuie să vadă dacă obiectivele lor sunt îndeplinite. Modul în care aceste obiective sunt îndeplinite este cu siguranţă influenţat şi de cultura adunării de oameni, fie ea cultura pozitivă sau de alte feluri.

Revenind la lucruri ceva mai „imobiliare”, am făcut inventarul uneltelor de grădinărit.

Unelte pentru o cultură pozitivă.

Pământul

Cred că util pentru o cultură sănătoasă, pentru început, este solul. Pământul. Aluatul. Stofa.
Pentru o cultură sănătoasă ai nevoie de pământ sănătos.
E simplu. Ca la grădinărit! …O fi simplu pentru cei ce se pricep la grădinărit.

Aşadar, pentru a construi o cultură pozitivă ai nevoie de principii solide si corecte. Şi nu neapărat tablouri puse pe perete, ci mai degrabă principii puse în acţiune. Atunci când suni un subordonat mult după orele de program, atunci când nu vrei să vezi sau să înţelegi oamenii din jurul tău. Principii care se văd exact atunci când eşti în cumpănă. Când ai o criză. Organizaţională, evident.

Soarele

Soarele ne ajută cu căldură şi lumină. Într-o logică simplă şi fără de scăpare constat că fără soare ar fi noapte. Adică întuneric.
Cum traduc acest soare când discutăm despre organizaţii? Soarele cred că este calitatea leadership - ului organizaţiei. Modul în care liderii unei adunări de oameni oferă căldură şi lumină, viziune către o direcţie clară, curată, fertilă.

Apa

Resursele. Pe lângă bani, clădiri, echipamente. Pe lângă scaune colorate. Pe lângă camere de relaxare pentru oamenii unei organizaţii.

Resursele de zâmbire. Resursele care ne fac să ne trezim dimineaţa. Resursele care ne ajută zilnic să ne amintim care este scopul nostru. Al fiecăruia dintre noi.
Fără aceste resurse am avea o cultură temporară. O cultură de trecere. Trecătoare.

Seminţele

Seminţele trebuie să fie de soi. Oamenii trebuie să fie de calitate. Calitatea este dată de gradul de civilizaţie din zona /industria /organizaţia respectivă. Bineînţeles, contează experienţa profesională, contează educaţia formală, trainingul, competenţele profesionale, contează motivaţia, etc. Dar calitatea oamenilor se vede şi la semafor. Sau la trecerea de pietoni. Sau în puterea de a zâmbi. În dorinţa de a zâmbi.

Grădinarul

Tentaţia a fost să asociez acest grădinar cu liderul adunării de oameni.
Ei bine, nu!
Cred că Grădinarul suntem noi. Fiecare dintre noi. Suntem cei care avem grijă de cultura noastră. Cultura pozitivă. Suntem cei care ne asigurăm că avem pământul potrivit, seminţele necesare, avem căldura soarelui, apa, si toate cele necesare. Suntem cei care zâmbim atunci când ceva nu merge bine.

Suntem cei care cultivăm pozitiv.

Uşor de scris cu tastatura unui computer ! Provocarea este însă de a privi toate aceste lucruri pentru cei din jurul nostru şi apoi pentru noi. Pentru fiecare dintre noi. Probabil că nu e uşor. Este ca şi cum ai întoarce un zâmbet celui care este pe punctul de a te accidenta pe trecerea de pietoni.

Probabil că pe lângă toate aceste unelte mai este dorinţa a avea cultură pozitivă, de a avea încredere în adunarea de oameni, fie ea o organizaţie sau un popor. Poate că pentru fiecare dintre noi acea dorinţă are alte valenţe. Poate e vorba chiar de credinţă.

Acestea fiind scrise, mă gândesc cu speranţă la cele două flori care sper să crească în mica mea terasă de la intersecţia Orient cu Occident din Bucureştiul de azi.

Spor în toate, mai ales în cultura pozitivă!
:)

Niciun comentariu: