vineri, martie 06, 2009

Jurnal de weekend. Acum Hateg.


Canonelu’ la bratara, biletul de tren luat si cheful de umblat la purtator.
Reteta clasica. Bine stiuta.stiuca.stiuceste.scipleste.abureste.care este.

Ce te faci insa cand vine vorba despre locurile binecunoscute de acasa? Am mai scris despre Hateg in urma cu ceva timp. Acum revin cu informatii asezate ca si cum as fi turist „acasa”. Ceea ce nu e departe de adevar...

In continuare o sa „desenez” ceva cuvinte despre zona Hateg, fara pretentia unei povestiri foarte bine documentata. Cateva poze o sa ma insoteasca pe firul desenului :)

Religie

Evident ortodoxismul este prezent aici dar totusi nu poti sa nu observi forma bisericilor si sunteul lor catolic in duminicile de dimineata. Ceva din spiritul catolic cred ca a ramas inca in Hateg, pe langa locuitorii care impartasesc aceasta religie. Bisericile sunt centrale ceea ce accentueaza atmosfera de targ, candva foarte important in regiunea cu acelasi nume.
De admirat faptul ca aproape toate bisericile din oras sunt bine intretinute, renovate si cu oamenii casei. De obicei recunosc chipurile catorva „colegi de oras” prezenti la biserica.

Pe langa bisericile ortodoxe si catolice mai sunt si cateva locasuri de cult penticostal si baptist.
Orasul este un fost targ. Da? Cine se pricepe la comert? Daca da, atunci unde le sunt locasurile de cult? Iata ca descopar undeva in memoria mea din copilarie o imagine chiar in fata blocului meu cu o cladire in care din cand in cand intrau oameni imbracati in negru. Nu-mi amintesc detalii.
Inarmat cu canonelu’ si cu curiozitate trec strada si descopar steaua. Lui David. Asadar in plin oras targ este absolut normal sa existe si o sinagoga. E drept, este destul de darapanata. Nu stiu daca mai este inca folosita.

Sinagoga din Hateg


Biserica Ortodoxa
Locuri

Hateg nu este un oras puternic industrializat. Probabil in urma cu ceva timp asta insemna un handicap. Acum cred ca e un aventaj. Pe langa cele 2, 3 fabrici de produse alimentare, bere si altele un segment bun pare a fi comertul si turismul.

In zona sunt multe locuri de vizitat. Sarmisegetuza, bisericile de piatra de langa Retezat, evident Retezatul in sine proaspat posibil nomonalizat intre minunile naturale ale lumii (da!!), chiar si siturile cu relicvele de dinozauri. In plus mai sunt si zimbrii- care nu sunt (inca) relicve.

Cu un astfel de potential turistic Hategul are ceva sanse sa fie un mic loc de popas sau de pornire. Asadar, 2-3 pensiuni si cateva hoteluri par a fi apanajul unui mic orasel cochet de munte.

Cochet ...pana la relicvele de alta natura. Relicvele comunismului.
„Ceurile” sau blocurile „C” reprezentau pentru copilaria mea acele blocuri in care au fost mutati „tiganii cei rai”. Discriminarea se invata de mic, din pacate. Atunci sa nu ne mai miram de ce s-a ajuns in punctul in care ne aflam cu aceasta etnie.
Revenind la Ceuri.Totusi aceste blocuri marcau trecerea spre lux. Fostul cartier al tiganilor este de fapt malul Galbenei- raul ce strabate orasul. Asadar, de la case de chirprici fara canalizare si uneori fara curent s-a trecut la Ceuri. Poate ca la momentul trecerii a fost un pas inainte – nu contest acest lucru. In prezent aceste blocuri sunt populate in mod amestecat de oameni din toate categoriile sociale indiferent de vasta, religie, etnie...
Pozele vorbesc de la sine.

Imi place la Hateg prezenta culorilor. Blocurile gri – atat de prezente in urbea romaneasca – aici au prins culori. E drept, uneori simtul cromatic nu e cel mai inspirat, dar tot e un pas inainte.

In zona exista si o salba de lacuri de acumulare infaptuite cu mult spor muncitoresc pe Raul Mare. (da, asa se numeste!).

Lacul de acumulare de langa Hateg



Magazinul de bomboane



"Ceurile" la miaza zi.



Culori in strada. Gusturile nu se discuta.


Scoala Generala si Spitalul orasului.



Blocurile gri :)



Hotel in centrul orasului. Turistic Hateg



Simboluri. Fantana orasului.


Biserica Catolica


Religie. La Hateg.
Simboluri

Am ales special o fotografie cu fantana din centrul orasului. Am observat ca aceasta fantana este prezenta si in fotografiile vechi ale orasului.

Suplimentar, am pus si poza unei cladiri foarte vechi. O casa in care acum 20 de ani se afla un mic magazin cu paine si bomboane varsate. Bomboanele cu gustul copilariei. Bomboanele cu lapte si praf de cacao pe deasupra...

Cam atat de la Hateg. Plimbare placuta!




3 comentarii:

ShadowcatRogue spunea...

Salut :)
Draguta prezentare a micutului oras Hateg in care locuiesc si eu. Ma bucur sa gasesc asta pe diverse bloguri si site-uri si sper ca de aici sa se mai promoveze cumva cumva turismul in Tara Hategului. Potential exista enorm! Din pacate cei ce ne conduc nu realizeaza acest lucru si nu fac demersuri pentru a promova zona. Se incearca cu Parcul National Retezat, dar e relativ putin...
In legatura cu cromatica blocurilor (alea "gri") sa stii ca tot conducerea a avut mirifica idee :)) toata lumea (lumea care are ceva bun gust) a ramas cu gura cascata cand a observat mai devreme sau mai tarziu opera de arta :))
Asta e... daca "Veteranii" orasului aleg asa, asa suntem condusi...

Daca mai treci pe aici si ai nevoie de ceva indrumari spre vizite pitoresti, anunta-ma :)

Florin Ghinda spunea...

Mulțumesc pentru comentariu! :)
Da așa este - poate nu e încă pus în valoare orașul cum trebuie, dar cred că totuși se văd ceva schimbări în bine! Eu vin destul de rar acasă - cam de 3-4 ori pe an și observ aceste schimbări! Plimbare plăcută pe "blogosferă"! :)

fanu spunea...

Cred ca baza este doar turismul; asta de cand se pare ca orasul poate ramane curand si fara ultimul bastion al joburilor din trecut, fabrica de bere...

Din pacate s a initiat un turism subteran in dauna unuia care sa priveasca intregul posibilitatilor din oras.

Sper ca intr o buna zi vom avea un oras bazat pe un real turism sustinut eventual pe proiecte serioase de sursa financiare europeana.

Numai bine!