joi, martie 05, 2009

Financiara criza a integritatii noastre

Iata un articol din revista Cariere care m-a uns pe suflet.
Felicitari Razvan!

Razvan Ogircin, Managing Partner - AIMS Human Capital Timisoara

Atunci cand vorbim despre cultura organizationala, discutam in primul rand despre valori. Despre valori, comportamente, principii, norme. Despre sanatatea organizatiilor. Despre integritate. Acum ne aflam la debutul unei perioade de picaj economic accelerat. Intr-un asemenea moment, discutiile referitoare la cultura organizationala, la rolul si importanta ei, pot parea desuete. Asa sa fie, oare?


Ar fi mai intai intrebarea - cum am ajuns aici? De obicei, analistii revarsa asupra noastra o avalansa de explicatii sofisticat-incalcite, in care se amesteca aiuritor sintagme de tipul „criza subprime", „risk management", „deficit de cont curent" etc. Oare nu putem simplifica? Oare nu ne putem duce direct la nivelul de baza, la fundamentul culturii, la valorile esentiale? Nu e vorba, de fapt, despre brutala conversie, in ultimii ani, a valorilor sanatoase, durabile, cu altele gaunoase care vor produce acum implozia absolut meritata a stilului nostru de viata? Am inlocuit cumpatarea cu lacomia, compasiunea cu egoismul, rabdarea cu nerabdarea, eficienta cu improvizatia speculativa. Iar integritatea am inlocuit-o cu un soi de smechereala mercantila, camuflata in asa-zisa flexibilitate.
Comportamentul managerial a devenit deseori o arta a compromisului derizoriu. Obisnuim sa spunem ca suntem maleabili si adaptabili pentru a nu ne asuma faptul ca am devenit extrem de sovaitori in zona principialitatii noastre. Integritate decizionala? E prafuita, domnilor, deciziile se fauresc acum pe altarul oportunitatii imediate. Urmam un singur principiu: „go with the flow", chiar daca acesta duce spre destructurarea intregului nostru profil moral. Conduita onesta? Consecventa? Sa fim seriosi, am inlocuit asta cu tehnicile de negociere. Principiul clamat ieri, pur si simplu nu mai e valabil azi, asa-s vremurile, dinamice, ce sa facem?! Ne adaptam situatiei, ne acordam cu „trendul", ne aliniem vitezei de croaziera a societatii. A devenit un principiu sa nu te mai agati de prea multe principii. Doar n-o sa ne impotmolim acum in chestiile alea ruginite, nu?

Am renuntat si la integritatea recompensei. Generatia noastra a decis ca ni se cuvine totul - acum, fara nici o amanare, pe baza unui efort minim si a unei proiectii de bunastare viitoare gonflate artificial. Planificare riguroasa, efort sustinut, responsabilitate, transpiratie, merit, prudenta inteleapta? Sa fim seriosi, mon-cher, noi luam credite. Amanetam orice. Viitor, principii, orice. Stimata societate de consum, daca ne ipotecam si integritatea ne puteti extinde linia de credit? Da? Ok, deal.

Principii? Valori? Anacronisme dom'le, in acest mileniu, organizatiile invingatoare poarta alte stindarde - oportunitate, speculatie, arderea etapelor, invarteala, profit maxim cu orice pret, si mai ales riscuri enorme, dar enorm-neasumate. Riscam noi, dar o vor pati ceilalti. Cumpatarea e pentru looseri. Consumam enorm, gandim putin, simtim deloc. Si ne amagim ca nu facem asta, e doar un soi de „carpe diem", nu?! Am spart demult toate oglinzile din care am putea primi un feedback corect. Integru.

Si ar fi o a doua intrebare - cum iesim din asta? Ma uit in jur la numerosi „facatori de decizie", pozitionati in varful ierarhiilor organizationale. Si incerc sa identific din mesajele lor care sunt valorile pe care isi vor intemeia acum strategia de iesire din criza. Si nu de putine ori, din declaratiile unora, se desprind amar asa-zisele „comandamente" ale momentului - viziune ingusta, panica, iresponsabilitate, compromis, precipitare, haos, egoism, „taiem in carne vie", „scapa cine poate".

Nu stiu sa spun care este tipul miraculos de cultura care va infrange criza. Dar un lucru stiu sigur: daca in ecuatia salvarii noastre din acest dezastru nu vom include si urmatoarele ingrediente - solidaritate, compasiune, generozitate, empatie, sacrificiu, implicare, si mai ales integritate, inseamna ca nu am invatat absolut nimic din criza aceasta.

Si daca va fi asa, nu imi ramane decat sa subscriu la morala unui banc auzit recent:
Planeta noastra sufera de o boala. Boala se numeste Homo Sapiens. E grava. Da' trece.

Pentru mai multe detalii accesati:

Niciun comentariu: