marți, iunie 20, 2006

"Minoritati" in India -mesaj nr. 20

Din multitudinea de comunitati si religii din India in ultima perioada mi-a atras atentia in mod special comunitatea “parsi” …

Desi sunt mai putin de 100 000 de oameni in lume (din care 70 % sunt in India, iar comunitatea cea mai numeroasa este in Mumbai, dar asta inseamna sensibil mai mult de 5000 de oameni …) par a avea o putere extrem de mare!! Sunt oameni foarte influentzi, bine “asezatzi” in pozitii cheie in societate: politicieni, guvernantzi, oameni de afaceri, vedete media. Comunitati parsi mai sunt in Sri Lanka, Canada, US sau UK.

Initial, parsii erau un popor din Persia care care au emigrat in secolul al VIII-lea spre coasta de Vest a Indiei pentru a scapa de persecutiile islamului. In trecut era utilizat si termenul de “magi” in loc de parsi.
Sunt descendentzii “zoroastrianismului” religie si filozofie veche de peste 2500 de ani cu originea undeva in Persia, Iranul de azi.

Acesta parea fi simbolul cel mai important al zoroastrianismului:

“Faravahar” (Guardian spirit)











Ce este esentzial de retzinut este faptul ca in aceasta religie elementele fundamentale ale naturii sunt sacre: apa, foc, pamant…

Focul este simbolul suprem si inca mai sunt locuri in comunitatile de parsi care poarta amprenta credintzei lor!

Vezi appendix "Minoritati" in India pentru poze ... dintr-un motiv nestiut de mine nu pot sa pun pozele aici ...(?!)

http://floringhinda.blogspot.com/2006/06/appendix-la-minoritati-in-india.html

na! am pacalit blog-ul :)

Datorita acestei credintze nu se pot inhuma sau arde mortii…ci sunt depusi in locuri speciale sub cerul liber pentru a fi “consumatzi” de vulturi/corbi. In Mumbai exista un astfel de loc in Mahalabar Hill (cartierul rezidentzial cel mai bun din oras despre care am mai scris acum ceva timp…si care este locuit in mare parte de parsi) loc numit “Tower of Silence”. (langa Hanging Gardens) Din pacate, accesul vizitatorilor este interzis, probabil din motive de securitate si igiena si nici nu poate fi vazut locu cu pricina de la distantza, caci este strasnic ascuns de copaci! Sincer, nu stiu daca se mai practica modul acesta traditzional de “inhumare”















Hanging Garndens (sub parc sunt rezervoarele de apa ale orasului)

Mai este ceva interesant cu acest parc! (desi nu e subiect legat de parsi!)
Acest parc este artificial ! Sub parc se afla unul din cele mai mari rezervoare de apa din Mumbai (Mahalabar Hill) care alimenteaza o buna parte a orasului. Peste rezervoarele de apa a fost pus pamant (undeva prin 1830, cred…) si apoi plantazti arbusti si diverse plante … acesta este si motivul pentru care in Hanging Gardens nu exista copaci mari!
Artificial sau nu, parcul ofera o panorama superba asupra orasului lanaga mare (cica nu e totusi ocean :))












Filozofia de viatza e puternic marcata de egalitate intre oameni indiferent de rasa, sex, religie si de ceea ce astazi ar fi “environmentalism-ul”Asa se face ca o multzime de parcuri si zone “protejate” din Mumbai sunt intretzinute de companiile detzinute de parsi.
Un alt semn al impactului parsilor in societate este filantropia si promovarea cultului de familie si loialitate. Cred ca usor incep sa inteleg si elementele puternice de tip “CSR” pe care le-am vazut in primele zile de India in anumite locuri/comunitati … Doar ca acest “corporate social responsibility” nu era scris de nici un domn Friedman si nici nu era din vreo carte McGraw-Hill, ci era seva unei culturi vechi de 2500 de ani …

Undeva in mintea mea am o rezonantza :) ca parsii in India sunt asemanatori cu ceea ce azi in lume inseamna evreii: nu foarte multzi, dar extrem de influentzi. Sa-mi fie cu iertare daca comparatzia nu e cea mai potrivita…

Insasi actuala putere politica din India este sub influentza parsi, familia Nehru, una din cele mai puternice din India a fost puternic influentzata de aceasta “minoritate”.

Uneori imi vine sa rad cand ma gandesc la insemnatatea cuvantului “minoritate”…
Fondatorii unor companii gigant ca si Tata, Avari sau Godrej sunt tot parsi…

Aaaa! Si mai e ceva! Freddie Mercury a fost unul din cei mai vestitzi parsi din Vest…

Oamenii din filozofia jaininsmului si oamenii parsii, desi nu sunt foarte multzi, par a avea painea si cutzitul in punctele cheie din societate…

In completare, iata si cateva “semne” ale prezentzei “multireligioase” pe strazile orasului…














nu departe de Malabar Hill, un semn de credintza crestina...
















Basilica Mount Mary pare a fi "bastionul" credintzei crestine in Bandra.

Si totusi…cea ce imi da India este multitudinea de senzatii… lucru care nu e intotdeauna comod sau confortabil, dar e extreme de… “traitor”! :)

Niciun comentariu: