miercuri, ianuarie 20, 2010

Biserica Anglicana-Dacia-Calea Mosilor!

Indrumar pentru descoperirea Bucurestiului.

Bucureştiul veşti bune aduce! Continuând povestea cu Îndrumarul pentru descoperirea Bucureştiului, din seria Plimbarile RomaniaPozitiva, azi propunem întru’ online plimbare o zonă extrem de bogată istoric şi arhitectural. O zonă care pe bună dreptate încă mai poate fi denumită „Micul Paris”.

Reţeta este simplă: aparatul foto la purtător, week-end leneş de iarnă, pasul la plimbare. După o cafea în grabă la o tarabă de pe Magheru (da, există şi astfel de locuri pe Magheru!) apucă la stânga pe străduţa de lângă Palatul Aro (da, ştim, nu prea arată acum a palat, dar e bine de ştiut că Palatul Aro este încă acolo, pe Magheru aşteptând şi vremuri mai bune precum cele în care strălucea frumos în cărţile poştale de epocă).

Întru orientare urbană mai facilă, Palatul Aro este lângă un magazin extrem de frumos şi popular de „carte, ceai, muzică şi dichis”! Părăşeşte, aşadar bulevardul Magheru pe lângă “magazinul cu dichis” la schimb pentru strada Verona şi mergi spre Grădina Icoanei! Dar nu te grăbii prea tare! Admiră casele istorice din stânga şi din drepta ta… Casa Universitarilor este un exemplar foarte frumos lângă intersecţia Verona cu Dionisie Lupu!

“Biserica Anglicană se dischiseşte în această iarnă cu o mică piaţetă urbană pietonală.”

Prima surpriză plăcută vine de la biserica Anglicană! Una din cele mai frumoase biserici din oraş, după umila noastră părere de necunoscători într-ale arhitecturii Bucureştiului! Supriza plăcută este cu atât mai puternică cu cât suntem în Bucureşti! Într-un oraş în care din păcate multe obiective „de privit” sunt private de spaţiu de respirat, iată că avem un exemplu pozitiv! Biserica Anglicană se dischiseşte în această iarnă cu o mică piaţetă urbană pietonală! Proaspăt redat pietonilor, acest loc pare că-şi doreşte ceva din aerul cărămizilor roşii londoneze. Grădina Icoanei la câţiva metrii de proaspătul spaţiu urban vine să completeze senzaţia de „respiraţie liberă” a locului.

O plimbare la pas pe strada Dumbrava Roşie probabil este deja ceva clasic pentru bucureşteni. Chiar şi aşa, ochiul se va bucura de la Grădina Icoanei spre Piaţa Spaniei. Dacă ai timp, opreşte-ţi sufletul puţin şi în parcul Ioanid, probabil unul din cele mai frumoase spaţii urbane din capitala greu încercată! Este un loc prea special pentru a nu-i ceda un articol special în viitor…

Până la Piaţa Spaniei, mărginită de faimosul bulevard de ambasade, Dacia, lucrurile sunt aşezate normal. Aparatele foto s-au obişnuit deja cu aerul oficial al reprezentanţelor diplomatice, dar şi cu crenelurile aristocrate ale palatelor de ieri şi de azi.

”…pe strada Logofăt Luca Stroici unde casele au făcut loc unei frumoase biserici, „c-a-n-t-r-o” horă medievală, perfect circulară.”

A doua surpriză vine din triunghiul de case dintre străzile Calea Moşilor-Dacia-Vasile Lascăr! Străzile cu iz negustoresc sunt frumos completate de edificii religioase bine plasate. Un exemplu de micro-aşezare urbană este pe strada Logofăt Luca Stroici unde casele au făcut loc unei frumoase biserici, „c-a-n-t-r-o” horă medievală, perfect circulară.

Plimbarea continua pe RomaniaPozitiva.ro

Niciun comentariu: