luni, mai 11, 2009

Despre ecuaţia fericirii

Am citit astăzi un articol despre fericire sau mai bine spus despre ecuaţia fericirii. Am auzit chiar şi ceva comentarii la un cunoscut post de radio despre acest articol. Comentariile erau pline de zâmbete (ceea ce nu este un lucru rău) dar am simţit şi o undă de ironie. Ironie la adresa spuselor premierului principatului budist Buthan despre cauzele actualei crize economice mondiale. Cred că diferenţele culturale între occident şi orient degajă acest tip de reacţie. Totuşi, mă bucur că ştirea a fost preluată de mai multe canale media! Dincolo de zâmbete (cu sau fără ironie) cred că este interesant punctul de vedere exprimat într-un mod simplu, poate nu suficient de sofisticat pentru elitismul aparent occidental. Articolul complet este pe site-ul celor de la 9 AM
(Fotografia este - evident - din India şi nu din Buthan, dar cred că simbolizează destul de bine dragostea, fericirea.)


"Pentru multi dintre noi, ecuatia fericirii tine de iubire, de familie, de cariera, de prosperitate si mai ales de sanatate. Dar, toate acestea au un numitor comun pentru omul de rand: divinitatea. Nu este insa si cazul unui loc cu semnificatii religioase profunde, undeva in imparatia tinutului himalayan. Este vorba de Thimphu, un district din micutul stat budist Buthan, intins pe o suprafata de 2.000 de kilometri."

"Lacomie, multa lacomie umana" – este explicatia premierului principatului budist in privinta cauzei actualei crize economice mondiale. Solutia? "Avem nevoie de o schimbare. Trebuie sa ne gandim la produsul intern brut al fericirii" – declara cu zambetul pe buze Jigme Thinley, intervievat de jurnalistii de la "New York Times", intr-un peisaj mirific, al muntilor himalayeni acoperiti de zapada. Desi a fost inspirat din "doctrina" initiata in anii ’70 de fostul rege buthanez, Jigme Singye Wangchuck, conceptul de "fericire pe cap de locuitor" a devenit din ce in ce mai des invocat in tratate de filosofie, dar si de … cercetari stiintifice!"

Niciun comentariu: