vineri, noiembrie 21, 2008

Politi-ka-kia

Am citit de curand un articol interesant scris de Octavian Pantis (TMI) în Ziarul Financiar - despre politică. Mai mult chiar. Despre politicieni. Şi despre ce putem noi să învăţăm la ei. Deşi nu pare a fi un subiect "standard" pentru o companie de training - mă bucur să văd că se poate învăţa câte ceva şi din viaţa politică de pe meleagurile noastre. Sigur, îţi trebuie răbdare şi ...foarte mult simţ al u(o)morului!

Ia de citeşte mai jos câteva rânduri din articol! Apoi - pentru tot articolul -poţi să dai o raită pe linkul de mai jos.


Articol aparut in Ziarul Financiar, suplimentul Profesii

Un articol despre gestionarea relatiilor interumane semnat de Octavian Pantis (TMI)

Cei mai multi dintre noi ne dorim relatii de calitate cu cei apropiati, ne dorim ca ei sa stie ca pot avea incredere in noi. Daca avem copii, ne-am dori sa fie bine apreciati in colectivitatile lor, sa fie politicosi si respectuosi, sa ne uitam cu drag la ei. Daca avem o echipa in responsabilitate, ne dorim oameni motivati, impreuna cu care sa mentinem un spirit pozitiv si constructiv de echipa si sa obtinem rezultate grozave.

Pentru a construi aceste relatii de calitate, liderii nostri politici ne sunt un exemplu puternic. Putem invata foarte multe observandu-i cu atentie in actiune, atat in interviurile sau alocutiunile pe care le sustin cu diferite ocazii cat si in discutiile pe care le poarta la televiziuni. Ii vedem in salile de sedinta si ii cunoastem prin rezultatele muncii lor.

Ei folosesc cu maiestrie o serie de principii, pe care le-am sumarizat mai jos. Tot ce avem noi de facut pentru a construi relatii durabile cu cei din jurul nostru este sa facem exact pe dos decat fac ei. La ei vedem aplicate principiile asa cum sunt enumerate aici. Tot ce avem noi de facut este sa facem exact invers.

1. Daca ai de criticat pe cineva, fa-o in public. Exagereaza. Una din regulile pentru feedback negativ pe care le gasim in cursuri si carti de specialitate este sa criticam in particular, intre patru ochi. Daca facem asta de fata cu altii atunci persoana se poate simti atacata, probabil va nega ce avem de spus si chiar va raspunde in aceeasi moneda, in orice caz nu-i vom deveni un prieten mai bun criticandu-l in public. Obiectivul feedbackului negativ nu este sa dezonoreze sau sa rusineze persoana ci sa indrepte comportamentul, sa-l faca pe celelalt sa se simta un pic vinovat pentru greseala si dornic de a o repara cat mai repede.

2. Daca nu ai nimic de spus, spune totusi ceva. Orice. Avem printre noi multi oameni care, atunci cand nu au nimic de spus, nu incearca sa demonstreze asta prin cuvinte. Trecem prin viata invatand tot felul de lucruri, devenim buni in anumite domenii iar altele ne raman mai putin cunoscute. Cand e vorba despre lucruri la care ne pricepem, avem toate motivele sa exprimam opinii, informatii sau chiar sa dam sfaturi. Cei mai intelepti dintre noi au taria de a sta deoparte de discutii aprinse pe marginea unor lucruri in care nu sunt experti. Ba mai mult, se folosesc de momentele respective ascultand si invatand. Ei cunosc o vorba veche si adevarata care spune: 'atunci cand vorbesti, nu afli nimic nou'. Multi politicieni insa au pareri despre orice si nu ezita sa si le etaleze, de multe ori facandu-si evidenta ignoranta. Au pareri despre sanatate, au pareri despre fotbal, despre invatamant, despre d! octrine politice, despre treburi gospodaresti ale unui oras, despre energii regenerabile si, mai nou, despre gauri negre.

3. Cand celalalt vorbeste, nu-l asculta. Vorbeste si tu. Cuvantul cheie dintr-un talk show dambovitean nu este talk ci este show. Obiectivul de a transmite o concluzie curata audientei nu exista, sau este frecvent acoperit de zecile de idei ce curg de-a valma, de politeturile schimbate intre invitati, de coloratura limbajul corpului sau de cuvintele goale ce intruchipeaza principiul anterior. Uneori nici moderatorul nu-si doreste sa comunice neaparat ceva util ci mai degraba sa se asigure ca lumea se uita, ca face rating. Ce concluzii putem trage noi dupa ce vedem aceste dialoguri? Le stim deja, si probabil le folosim: daca stai de vorba cu cineva, asculta-l pana la capat, incearca sa intelegi si ce spune si ce vrea sa spuna, da-i ocazia sa povesteasca daca trece printr-o experienta mai putin placuta, acorda-i intreaga ta atentie, nefiind preocupat tot timpul sa-ti spui propria poveste sau pare! re. Trebuie sa stim ca nu suntem obligati sa stam de vorba pe-ndelete cu oricine. Dar daca cei la care tinem mult nu gasesc la noi intelegere fara judecare si ascultare fara intreruperi, relatia respectiva se raceste in timp.

4. Daca un succes este al mai multor oameni, asuma-ti tu intregul merit. Romania a intrat in Uniunea Europeana. Al cui e meritul? Nu ne-ar ajunge o pagina sa enumeram toate institutiile, agentiile si persoanele care au depus eforturi ani la rand pentru aceasta realizare. Fiecare cetatean isi are meritul lui, macar prin contributia cu impozitele sale la cheltuielile facute de tara pentru integrare. Insa rareori ne este dat sa auzim oameni de stat multumindu-le altor oameni, de stat sau nu, pentru eforturile depuse. Auzim insa 'Noi, Guvernul, am reusit integrarea Romaniei in UE'. Sau, ca sa luam si alte exemple, 'noi, partidul, am adus bunastare pensionarilor', 'noi, Ministerul, am dezvoltat segmentul intreprinderilor mici si mijlocii', 'noi, grupul parlamentar al acestui maret partid, am facut posibila aceasta lege'. Ce avem noi de facut? Din nou, exact invers: sa ne dam seama ca orice realizare a noastra a fost, ce! l mai probabil, obtinuta prin contributia mai multora din jurul nostru si sa nu ezitam sa le spunem si sa le aratam acelora multumirea si aprecierea noastra. Ne vom simti mai bine si vom dormi mai linistiti, stiind ca avem prieteni si parteneri care sunt alaturi de noi.

5. Evita cu orice pret sa spui ceva bun despre ceilalti. Cum v-ati simtit cand ati auzit oameni vorbindu-va de bine, fara sa stie ca ii auziti? E un sentiment special si vestea buna e ca, daca ne pasa de cei din jurul nostru, ne este foarte la indemana sa spunem lucruri bune despre ei. Nu e nevoie sa inventam, nu e nevoie sa exageram, cred ca la toti cei dragi ai nostri gasim destule lucruri bune si adevarate care se pot spune. Le putem spune si direct, nu e nevoie sa o facem doar cand vorbim cu altii, totul e sa spunem lucrurile bune. Si acum o intrebare: cand ati auzit ultima oara politicieni laudandu-i sincer si dezinteresat pe partenerii sau adversarii lor? In parlamentul englez se aude frecvent expresia 'my honorable opponent'. Cand ati auzit-o ultima oara la politicienii nostri? Cat de des ii auzim vorbind cu respect si fara bascalie unii despre altii?

6. Daca ai promis ceva cuiva, nu te simti obligat sa respecti promisiunea. Este unul din lucrurile pe care le invatam de cand suntem mici: daca promiti, respecti. Putem concluziona ca politicienii nu au fost mici, din moment ce promit pentru a castiga, nu pentru a respecta? Au fost, si multi dintre ei probabil ca au avut un comportament moral impecabil inainte de a intra in politica. Intrebarea e ce se intampla dupa aceea?

7. Gandeste-te numai la interesul tau. Aici s-ar putea ca unii cititori sa intrebe ce e rau daca-ti vezi de interesul propriu. Mai nimic. Dar cuvantul cheie in principiul 7 este 'numai'. Cineva spunea odata ca politicianul ideal se gandeste la interesul pe termen lung al tarii. Multi dintre ai nostri se gandesc, din ceea ce putem vedea in fiecare zi, poate ne inselam, nu la interesul pe termen lung ci la interesul pe termen scurt si nu al tarii ci al lor. Vedem bugetele celor doua camere parlamentare, vedem discutiile aprinse ale unora despre cum sa se mentina la guvernare sau ale altora despre cum sa beneficieze de guvernare, chiar daca sunt in opozitie. Nu prea vedem sedinte de guvern duse pana seara tarziu sau organizate in weekend despre situatia scolilor. Intalnirile de seara sau de weekend sunt, din ceea ce vedem, aproape exclusiv despre 'cum sa-i batem pe ceilalti' sau 'cum sa profitam de ceilalti'. Ce avem ! noi de facut? Desigur, sa ne gandim la noi insine, ar fi ciudat sa nu o facem. Dar sa ne gandim si la cei din jurul nostru. Putem face asta cu timpul nostru, cu banii nostri sau pur si simplu cu atentia noastra nedistribuita atunci cand, de exemplu, un coleg sau prieten are nevoie de o vorba buna. Poate nu ne este prea la indemana sa avem exact atunci rabdare sau timp sa dam o mana de ajutor. Prinde bine atunci sa ne gandim ca momentele cand oamenii au nevoie de ajutor nu prea se suprapun cu momentele cand suntem noi in dispozitia ideala, emotionala sau financiara, de a ajuta.

8. Nu e nevoie sa crezi in ceva stabil si definitoriu. Interesele se schimba. Unul dintre cei mai apreciati presedinti americani a fost Ronald Reagan. De-a lungul mandatelor sale, doua principii in care credea au fost in permanenta vizibile: 'comunismul e rau si trebuie lichidat' a ghidat politica sa externa iar 'implicarea Statului In economie este prea mare' a ghidat politica interna. Ambele au fost lucruri cu care multi nu erau de acord dar asta nu l-a facut sa le schimbe. Pentru a fi un lider veritabil, lucrurile in care crezi trebuie sa vina din interior. Unii fac sondaje si in baza lor stabilesc lucrurile pe care le sustin. In acest caz cine este liderul si cine imitatorul? Chiar daca nu ne propunem sa devenim mari lideri ai lumii, putem castiga mai usor respectul celor din jur daca avem principii solide de viata. Ceilalti pot fi sau nu de acord cu ele dar vor sti intotdeauna pe ce se pot baza la noi iar nou! a ne va fi foarte usor sa luam decizii si sa ne comportam in fiecare zi. Ce vedem la politicieni? Schimbare. Pot fi date zeci de exemple in care diversi politicieni au avut la un moment dat anumite pozitii fata de marile probleme interne sau externe, pentru a-i uimi apoi pe multi cu alte pozitii, in alte vremuri, fata de aceleasi probleme. Schimbarea este buna. Dar daca nu avem un nucleu dur care sa ramana neschimbat indiferent de circumstante, schimbarea s-ar putea sa ne duca prin locuri nedorite si in care sa nu ne regasim.

11 comentarii:

Anonim spunea...

You could take in modest quantities of protein, dairy goods, fruits and whole grain.



Look at my weblog click the next website page

Anonim spunea...

When you also think about that you simply will need dumbbells inside of a range
of weight increments to conduct the numerous exercise
physical exercises in your program, it is easy to see that costs can incorporate
up quick.

Also visit my page :: Http://Www.Getfitnstrong.Com/Bowflex-Dumbbells/4-Reasons-Bowflex-Weights-Get-Here

Anonim spunea...

A intelligent individual hoping to shed bodyweight will discover
how to acquire full gain of each reward the intellect should provide.


Feel free to surf to my web page :: bowflex dumbbells 552

Anonim spunea...

You could get a terrific exercise routine in your house, all you may need is self-discipline and dedication.


My page: bowflex selecttech dumbbells

Anonim spunea...

If you are acknowledged for a "gym-rat", you're most likely familiar with every bodyweight device while in the health club, nevertheless they can be very daunting to first-timers.

My web blog: Clicking Here

Anonim spunea...

The look at contains a receiver, receives the signal from your
chest band and displays it in a human readable structure.


Here is my blog post; Get More Information

Anonim spunea...

In the event you have the place therefore you would like to work out at home,
this can be considered a fantastic order to produce.


My blog - simply click the following internet site

Anonim spunea...

It's also advisable to just take the room in your home into consideration when picking the exercise gear for your needs.

my homepage - dumbbell

Anonim spunea...

They display you within the exercise routines the best way to do assisted chin-ups by using a chair.


My page :: http://www.getfitnstrong.com

Anonim spunea...

These are generally extra than enough motives to distract any one and will even finally
make them stop performing exercises unexpectedly.


my blog post http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-adjustable-dumbbells/

Anonim spunea...

Bowflex SelectTech 552 Adjustable Dumbbells also carries a
2-year constrained guarantee on its pieces, 1-year warranty to the labor and 5-year guarantee on
body weight plates.

Feel free to surf to my blog ... bowflex adjustable dumbbells