miercuri, august 06, 2008

Middle managerii romani sunt lipsiti de experienta

Romania, incercare de economie de piata 1999

oras mare - orientare vestica:)
4, 5 multinationale
domenii cu denumiri ciudate complet noi pentru Romania
candidati doldora la cate un post vacant
visul de a lucra intr-o multinationala
manageri straini
managerii romani invata dar promoveaza relativ greu

Romania, post economie de piataindulcelestilromanesc 2008

capitala - orientare multilateral dezvoltata:)
sute de multinationale
sute de posturi vacante
cativa candidati cu sute de asteptari nefondate
milioane de fitze
sute de posibilitati de promovare
lipsa acuta de specialisti de dorinta "lucrului bine facut"

Redau mai jos un articol foarte misto scris despre middle managerul roman modern.
Mai multa lume susoteste pe la colturi sau pe la tigara lucrurile scrise mai jos - dar pana la acest articol nu am mai vazut pe nimeni care sa scrie atat de simplu si de transant pe acest subiect.



http://www.standard.ro/articol_55132

Mihaela Perianu, general manager al Aims Human Capital Romania:”Middle managerii romani sunt lipsiti de experienta”
Azi de Robert Iloviceanu - 202 vizualizari

Noul val de middle manageri romani este caracterizat prin entuziasmul rolului pe care l joaca in organizatii, insa ei trebuie sa acumuleze experienta si maturitate, mai avand multe de invatat la capitolul management, eficienta si productivitate, considera Mihaela Perianu, general manager si fondator al grupului de firme de recrutare si consultanta in resurse umane Aims Human Capital Romania, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata romaneasca de profil.


Care credeti ca sunt cauzele actualului deficit de personal specializat? Care sunt industriile sau profesiile unde intampinati cele mai mari dificultati in a gasi personal specializat?

De cativa ani este tot mai dificil sa gasim oameni competenti pentru orice industrie si pentru orice post.

In prezent, sunt mult mai multe oportunitati de angajare pe piata locala decat au fost vreodata. Cred ca acesta este motivul pentru care este dificil sa identifici oameni bine pregatiti si cu pasiunea lucrului bine facut.
Si de aceea am spus, in repetate randuri, ca piata fortei de munca este una “rasfatata”. Ce ne lipseste noua este productivitatea. De aceea cred ca eficienta va fi cuvantul de ordine in anii ce vor urma.

In ce faza a dezvoltarii credeti ca se afla piata de recrutare si consultanta in resurse umane din Romania?

In momentul acesta, orice firma de recrutare, mica sau mare, cu sau fara experienta, poate sa faca bani. Toata lumea recruteaza, toti suntem in expansiune, toti vrem sa angajam cat mai multi oameni. Este interesant de vazut ce se va intampla in urmatorii doi-trei ani cu piata de recrutare. S-ar putea sa se mai cearna un Pic lucrurile.

Ce parere aveti despre noul val de manageri? Au atins nivelul de competente al celor din Occident?

Noi, managerii din Romania, mai avem multe de invatat, suntem isteti, dar la capitolul eficienta, productivitate, mai avem multe de invatat. Dar asta e bine, provocarile ne tin in forma. Noul val de manageri trebuie sa aiba rabdare sa acumuleze experienta si maturitate. Pentru ca cererea de middle manageri a fost mare si oferta de middle manageri copti a fost mica, era normal sa fie promovati oameni tineri si cu mai putina experienta. Calitatea managerilor tineri este entuziasmul rolului pe care-l joaca in organizatii. Trebuie putina rabdare ca peste entuziasm sa se suprapuna si experienta de management.

Ce e mai important pentru un manager, experienta, studiile, expunerea internationala?

Pentru un manager sunt importante, in primul rand, capacitatea si dorinta de a depista si fructifica ce este mai bun in oameni, conteaza sa identifice ce li se potriveste si sa-i faca sa munceasca impreuna pentru a obtine ceva care sa-i multumeasca si pe ei nu numai compania. Conteaza, de asemenea, sa creeze un cadru in care oamenii sa simta ca pot invata, ca pot obtine rezultate care sa le asigure o crestere profesionala, ca pot sa greseasca si sa invete din greseli, ca pot lucra in ultima instanta intr-un mediu normal, prietenos. Restul e poveste! Sigur ca este important sa ai experienta, dar daca nu inveti nimic din experienta ta, nu-ti foloseste foarte mult. Sigur ca nu-i rau sa faci un MBA, dar depinde ce faci cu ceea ce ai invatat in acel curs. Cum aplici, cand aplici si ce aplici?

Sunt din ce in ce mai multi manageri romani care merg sa dezvolte afacerile multinationalelor in strainatate - pentru ce pachet salarial si de bonusuri accepta sa plece?

Depinde mult de industrie, de pozitie si, in ultima instanta, de pretul fiecaruia. Oricum, pachetele salariale sunt bune si, in general, oamenii care pleaca o fac pentru bani, in primul rand.

De ce sunt angajatii romani ineficienti? Este si vina angajatorului care vrea sa-si creasca afacerea repede, cu bani putini, fara sa ofere salarii competitive si tehnologie performanta?

Motivele sunt si la angajat si la angajator. E un context care favorizeaza comportamentul romanilor la locul de munca, indiferent daca sunt angajati sau angajatori. E o cultura a muncii in Romania care reflecta cultura romanilor in general. De fapt, cred ca exista o cultura a muncii in Bucuresti si o cultura a muncii in provincie. In Bucuresti, avem cultura asta de macho, de show - masina mare, ceasul mare, haine scumpe, atitudine aroganta, de putere, de hipercompetitivitate cu oricine si orice.

Avem cultura avutiilor, a casei din Pipera, eventual cat mai mare, cu gradina cat mai mare.... avem cultura conexiunilor cu oamenii sus-pusi, cu oamenii realizati, dar nu neaparat culti, morali si cu valori solide.

Nu conteaza cum sunt acei oameni si daca sunt oameni, ci conteza cati bani au si unde lucreaza. Capatam valoare prin ce avem si nu prin ce suntem. Acesta e varful icebergului, ceea ce ne mana in lupta: dorinta de a avea. Cum suntem si cine suntem, conteaza mai putin. Important este sa avem functii si bani, adica putere.
Cultura muncii in Bucuresti este sa mimam munca pana la ore tarzii, sa stam la birou cat mai mult, sa parem ocupati, sa alergam cat mai mult, dand senzatia ca nu avem timp de nimic si de nimeni.

Eficienta, productivitatea, viata echilibrata... mai avem pana acolo. La un moment dat, am vrut sa inteleg de ce stau oamenii mult la birou, de ce se munceste pana la ore tarzii.

Am aflat ca sunt destule persoane care stau mult la birou, pentru ca nu au hobby-uri, nu au chef sa mearga acasa, nu au o viata personala dupa viata profesionala.

Aims Human capital

Profil AIMS
o 5,26 milioane de euro, cifra de afaceri in 2007, cu 30% mai mare decat in anul anterior
o Leasingul de personal aduce aproximativ 74% din cifra de afaceri
o 23% reprezinta ponderea serviciilor de recrutare in cifra de afaceri
o Compania estimeaza, pentru anul 2008, o crestere de 40% a cifrei de afaceri pentru divizia de recrutare

CV Mihaela Perianu

o 1991 - S-a angajat la firma de recrutare americana Snelling Personnel Services
o 1992 - Deschide biroul din Bucuresti al Snelling Personnel Services, dupa care, in 1994, biroul din Timisoara
o 1995 - Coordoneaza birourile Snelling Personnel Services din Romania si din Bulgaria
o 1995 - Devine actionar in birourile din Romania si Bulgaria
o 2001 - Trece de la Snelling la Aims, asociatie de companii independente de Resurse Umane

Niciun comentariu: