joi, aprilie 03, 2008

Summit-ul NATO - rezultate intermediare

Jaap de Hoop Scheffer: Croatia si Albania au fost invitate sa adere la NATO. Macedonia, Ucraina si Georgia mai asteapta

A. Neagu, A. Novac HotNews.ro
Joi, 3 aprilie 2008, 11:42 Actualitate | Internaţional

http://www.hotnews.ro/stiri-international-2720369-jaap-hoop-scheffer-doua-tari-fost-invitata-adere-nato-macedonia-fost-respinsa.htm

"Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat ca Macedonia nu a fost invitata sa adere la Alianta din cauza diferendului cu Grecia legat de nume. Scheffer a precizat ca Albania si Croatia au primit invitatia de a adera la Alianta, in timp ce Ucraina si Georgia au sanse sa fie admise, dar vor afla daca intra in calculele NATO pentru a fi admise in decembrie anul acesta.

Jurnalistii macedoneni au parasit sala de conferinte dupa anuntul facut de secretarul general al NATO.

Macedonia va fi invitata sa adere imediat dupa rezolvarea diferendului cu Grecia

Jaap de Hoop Scheffer a precizat, insa, ca, de indata ce diferendul Macedoniei cu Grecia, in ceea ce priveste numele fostei republici iugoslave, va fi rezolvat, Macedonia va primi invitatia de a adera la NATO.

Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, Franta, Spania, Luxemburg si Grecia au votat, in aceasta dimineata, impotriva invitarii Macedoniei sa adere la NATO, in timp ce Portugalia s-a abtinut de la vot. Aceste voturi impotriva sunt, insa, suficiente pentru ca Macedonia sa nu primeasca invitatia de a adera. Jaap de Hoop Scheffer nu a dorit, insa, sa precizeze, in timpul conferintei de presa, care tari membre au votat impotriva invitarii Macedoniei sa adere la NATO, afirmand ca nu vrea sa vorbeasca in mod individual despre deciziile statelor membre.

Delegatia Macedoniei ar putea parasi lucrarile summit-ului NATO de la Bucuresti, dupa anuntul facut de Scheffer. Grecia s-a opus vehement aderarii Macedoniei la Alianta Nord-Atlantica.

Partea elena a anuntat ca nu-si va da consimtamantul pentru aderarea Macedoniei in NATO, din cauza diferendeloir legate de numele republicii. Grecia sustine ca Macedonia trebuie sa-si aleaga un alt nume, deoarece actuala denumire este similara cu cea a unei regiuni din Grecia si ar putea implica cereri teritoriale.

MAE grec a anuntat ca neinvitarea Macedoniei nu este "o victorie a Greciei".

Ucraina si Georgia mai asteapta cel putin pana in decembrie sa primeasca planul de aderare

Secretarul general al NATO a vorbit si despre Ucraina si Georgia. El a salutat faptul ca ambele state au participat la actiuni NATO si a salutat reformele din cele doua tari, afirmad ca acestea vor deveni membre NATO, insa deocamdata nu se stie cand se va intampla acest lucru. Jaap de Hoop Scheffer a anuntat ca o prima evaluare a celor doua tari va avea loc in decembrie anul acesta, dupa care cele doua tari ar putea primi planul de actiune pentru a fi invitate sa adere la NATO.

Presedintele George W. Bush afirmase, ieri ca SUA sprijina aderarea la NATO a Macedoniei, Albaniei si Croatiei. Pe de alta parte, George Bush si-ar fi dorit ca si Ucraina si Georgia sa primeasca la Bucuresti planul de aderare, lucru care nu s-a intamplat.

Cooperare cu Serbia

Jaap de Hoop Scheffer a mai anuntat ca NATO intentioneaza sa demareze negocieri cu Bosnia Hertegovina si Muntenegru, motivand ca NATO este hotarata sa "sustina securitatea in Balcanii Occidentali". In plus, aliatii sunt decisi sa inceapa cooperarea si cu Serbia, dupa cum a anuntat Jaap de Hoop Scheffer."

Niciun comentariu: