sâmbătă, februarie 28, 2009

Respect!

India launches Gandhi sale move

Mahatma Gandhi
Gandhi's simple lifestyle inspired a generation of Indians

India has taken steps to prevent Mahatma Gandhi's personal possessions being auctioned next month in New York, reports from India say.

A culture ministry official is reported by India's leading news agency to have asked the owners of the belongings to offer them to the government first.

The owners include the daughter of one of Gandhi's nieces.

She authorised a German collector to sell the items through the Antiquorum auction house in the US.

'Due acknowledgment'

"Whatever can be done is being done to ensure that articles are not auctioned... involving all concerned stakeholders," Culture Minister Ambika Soni told the Press Trust of India news agency.

Sandals
MPs say all efforts should be made to retrieve the articles

The ministry is reported to have approached the various owners of Gandhi's belongings to ask them to withdraw the items from the auction so the government can buy them.

Another reported option is for the government to ask US Indians to buy the items and donate them to India so that they can be placed in a national museum.

A special government committee is working on how to reclaim the pieces, which have an estimated value of between $20,000 and $30,000.

Mai multe pe http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7915648.stm

duminică, februarie 22, 2009

Slumdog Millionaire

"Slumdog Millionaire" a luat potul - opt Oscaruri
Spectacolul Oscarurilor, urmarit in India


"Filmul lui Danny Boyle, "Slumdog Millionaire" a obtinut Oscarurile pentru: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptare, Cea mai buna imagine, Cea mai buna coloana sonora, Cea mai buna melodie originala, Cel mai bun sunet si Cel mai bun montaj. "The Curious Case of Benjamin Button" pleaca acasa doar cu premii de mica importanta - pentru machiaj, scenografie, efecte speciale si costume. Surprizele editiei sunt, insa, altele: Sean Penn e premiat la categoria Cel mai bun actor, in detrimentul lui Mickey Rourke, iar Oscarul pentru Cel mai bun film strain nu a fost obtinut de "Waltz with Bashir", ci de filmul japonez Okuribito"/"Departures".

Ceremonia decernarii Premiilor Oscar de la Kodak Theater din Los Angeles s-a incheiat cu victoria clara a lui "Slumdog Millionaire". Primul premiu decernat a fost insa Oscarul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar. Acesta a fost prezentat de Eva Marie Saint, Goldie Hawn, Tilda Swinton si Whoopi Goldberg (premiate la editiile precedente), si acordat lui Penelope Cruz pentru rolul din "Vicky Cristina Barcelona", in regia lui Woody Allen. "A lesinat cineva aici? As putea fi prima", a spus actrita primind trofeul."Am auzit ca Slumdog Millionaire" a fost filmat in intregime cu telefon mobil", a spus Ben Stiller din spatele unei barbi imense, prezentand alaturi de Natalie Portman Oscarul pentru categoria Cea mai buna imagine."

continuarea pe...

joi, februarie 19, 2009

Povestea Naarghitei

Naargita este un nume cunoscut pentru industria de film indiana.
Nu foarte multa luma stie - insa - ca ea este romanca! :)

Mai jos iata un link in youtube cu o piesa din Lantul Amintirilor + bonus un articol mai vechi dintr-un ziar local, Ziarul de Vrancea. (de la Naargita de acasa...)

http://www.youtube.com/watch?v=RT7HTqVUEh0


"Maria Amarghioalei, alias Naarghita, in anii de glorie "Drumul ales de mine m-a purtat pe aproape tot globul pamântesc. Am cunoscut oameni minunati, mari artisti ai lumii. M-au aplaudat milioane de oameni", scrie Naarghita intr-o scrisoare adresata tuturor

In anii '60 - '70, Naarghita, o tinara din comuna Pufesti, a cucerit lumea cu vocea sa inconfundabila si miscarile unduitoare ale trupului u artista a marturisit ca a invatat limba hindi si s-a apucat de cintat, fascinata de lumea filmului indian u vrinceanca a devenit ambasadoarea muzicii indiene pe marile scene din Europa, Asia si America



Foarte putini sint cei care-si mai amintesc astãzi de povestea Cenusãresei din Pufesti, tinara care a ajuns din sãtucul inundat de apele Siretului în marile sãli de concerte ale lumii. Povestea Naarghitei a fãcut sã vibreze inimile a mii de tinere din toate satele Romaniei care, împodobite cu mãrgele si baticuri colorate, imitau în fata oglinzii muzica si miscarile unduitoare ale trupului Naarghitei. Discurile artistei plecate din Pufesti sã cucereascã lumea au fãcut parte din copilãria vrîncenilor anilor '70-'80.


In acea vreme, discurile de vinil cu muzica indiana a Naarghitei se vindeau la pret de speculã. "Putea sa fie capul de afis al unor spectacole de mare anvergura în SUA, ar fi putut fi vedeta la Bollywood (industria de filme indiene), iar Salman Khan ar fi luat azi lectii de la ea. Într-o buna zi a zis gata. Pentru 18 ani. Ce a facut în tot acest timp? În principal, «m-am uitat cu atentie la oameni», precizeaza Naarghita. S-A UITAT CU ATENTIE LA OAMENI! O lectie extraordinara", scriu ziaristii de la Jurnalul National, care i-au dedicat Naarghitei editia de colectie din aceasta saptamina.

Povestea Naarghitei, artista originara din Vrancea care a fost ambasadoarea muzicii indiene in toata lumea, a fost subiect de cinema si realitatea vietii sale a depãsit cu mult fictiunea. Nãscutã în ajunul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, Maria Amarghioalei a crescut ca toti copiii din acele vremuri. Parintii s-au despartit devreme si copila a mers la bunici. Poate, de aceea, întîlnirea cu lumea de vis a romanticelor filme indiene a fãcut ca destinul Mariei sã se transforme în Naarghita. Influentata de filmele indiene regizate de celebrul Raj Kapoor, tînãra din Pufesti a învãtat muzica filmelor indiene si printr-o întîmplare fericitã a ajuns în India. Din satul uitat de lume ajunge la 9 ani la rudele din Bucuresti. La Palatul Pionerilor urmeaza cursuri de muzica si dans, iar din 1956 intra la Teatrul Constantin Tanase. Un an mai tirziu joaca in primul spectacol si drumul spre succes fusese deschis. "Naarghita s-a nascut mult mai tirziu, în anul 1956. Moment crucial care mi-a schimbat destinul si biografia. Vazusem fascinata la cinema filmul «Vagabondul» si am descoperit ca pot cinta cintecele din film precum cintaretele de acolo. M-am apucat sa învat limba hindi si sa exersez. (...) Mi-am construit cu grija acest personaj cu numele Naarghita (care s-ar traduce cintecul regilor), m-am identificat cu el peste 4 decenii. Am devenit, pentru o vreme, chiar ambasadoarea cintecului indian în lume…", marturiseste artista, in scrisoarea deschisa publicata de Jurnalul National. La ora actuala, Naarghita locuieste in Bucuresti, intr-o discretie absoluta, si a acceptat cu greu sa vorbeasca cu jurnalistii.

Indira Gandhi a invitat-o in India

Narghita a inregistrat LP-uri in tara si peste hotare si a cintat in mii de spectacole, incintind cu vocea sa deosebita. A reusit sa viziteze India, tara visurilor sale, abia dupa ce a fost prezentata, in 1967, prim-ministrului Indiei, Indira Gandhi. "Doamna Indira Gandhi a fost si va fi mereu în sufletul meu. Pentru toate oportunitatile extraordinare pe care mi le-a oferit, pentru atentia cu care m-a onorat prezentindu-ma lumii artistice indiene, am numit-o «my wonder dream mother». I-am fost prezentata în anul 1967, cind a vizitat România, în calitatea sa de prim-ministru al Indiei. A fost foarte, foarte impresionata de repertoriul meu si de interpretarea mea, de felul în care purtam sariul", a mai povestit Naarghita despre Indira Gandhi, care o recomnada tutur ca "un bulgare de aur". La prima sa vizita in India a stat 6 luni, iar primul lucru pe care l-a facut a fost acela de a-si intilni idolul, actorul si producatorul Raj Kapoor. Cu acesta a avut o relatie speciala, insa i-a refuzat propunerea de a juca intr-un film de-al sau. Raj Kapoor
s-a declarat insa un fan al Naarghitei si spunea despre aceasta ca"are în glas si în miscare perfectiunea pasarilor ce plutesc în vazduhul primaverii".

Mai multe despre informatii am gasit citind un articol mai vechi din Ziarul de Vrancea
http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=12636

punctcontrapunct

howardjonson. NY in bucuresti

gemenele pe strada Luigii Cazzvillan.

palatul Ghica. aristocrat. elegant


plimbare la pas pe strada gabroveni. turistic. in bucuresti.


ministerul agriculturii. in perioada WW2 a fost sediul armetei germane.


plimbare de seara la biserica italiana pe magheru. biserica mov

biserica Sfantu Dumitru in centrul istoric


ateneu de seara.

luni, februarie 09, 2009

Pipera


no comment. pipera. undeva langa cladirile de tip birou A.