joi, februarie 19, 2009

Povestea Naarghitei

Naargita este un nume cunoscut pentru industria de film indiana.
Nu foarte multa luma stie - insa - ca ea este romanca! :)

Mai jos iata un link in youtube cu o piesa din Lantul Amintirilor + bonus un articol mai vechi dintr-un ziar local, Ziarul de Vrancea. (de la Naargita de acasa...)

http://www.youtube.com/watch?v=RT7HTqVUEh0


"Maria Amarghioalei, alias Naarghita, in anii de glorie "Drumul ales de mine m-a purtat pe aproape tot globul pamântesc. Am cunoscut oameni minunati, mari artisti ai lumii. M-au aplaudat milioane de oameni", scrie Naarghita intr-o scrisoare adresata tuturor

In anii '60 - '70, Naarghita, o tinara din comuna Pufesti, a cucerit lumea cu vocea sa inconfundabila si miscarile unduitoare ale trupului u artista a marturisit ca a invatat limba hindi si s-a apucat de cintat, fascinata de lumea filmului indian u vrinceanca a devenit ambasadoarea muzicii indiene pe marile scene din Europa, Asia si AmericaFoarte putini sint cei care-si mai amintesc astãzi de povestea Cenusãresei din Pufesti, tinara care a ajuns din sãtucul inundat de apele Siretului în marile sãli de concerte ale lumii. Povestea Naarghitei a fãcut sã vibreze inimile a mii de tinere din toate satele Romaniei care, împodobite cu mãrgele si baticuri colorate, imitau în fata oglinzii muzica si miscarile unduitoare ale trupului Naarghitei. Discurile artistei plecate din Pufesti sã cucereascã lumea au fãcut parte din copilãria vrîncenilor anilor '70-'80.


In acea vreme, discurile de vinil cu muzica indiana a Naarghitei se vindeau la pret de speculã. "Putea sa fie capul de afis al unor spectacole de mare anvergura în SUA, ar fi putut fi vedeta la Bollywood (industria de filme indiene), iar Salman Khan ar fi luat azi lectii de la ea. Într-o buna zi a zis gata. Pentru 18 ani. Ce a facut în tot acest timp? În principal, «m-am uitat cu atentie la oameni», precizeaza Naarghita. S-A UITAT CU ATENTIE LA OAMENI! O lectie extraordinara", scriu ziaristii de la Jurnalul National, care i-au dedicat Naarghitei editia de colectie din aceasta saptamina.

Povestea Naarghitei, artista originara din Vrancea care a fost ambasadoarea muzicii indiene in toata lumea, a fost subiect de cinema si realitatea vietii sale a depãsit cu mult fictiunea. Nãscutã în ajunul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, Maria Amarghioalei a crescut ca toti copiii din acele vremuri. Parintii s-au despartit devreme si copila a mers la bunici. Poate, de aceea, întîlnirea cu lumea de vis a romanticelor filme indiene a fãcut ca destinul Mariei sã se transforme în Naarghita. Influentata de filmele indiene regizate de celebrul Raj Kapoor, tînãra din Pufesti a învãtat muzica filmelor indiene si printr-o întîmplare fericitã a ajuns în India. Din satul uitat de lume ajunge la 9 ani la rudele din Bucuresti. La Palatul Pionerilor urmeaza cursuri de muzica si dans, iar din 1956 intra la Teatrul Constantin Tanase. Un an mai tirziu joaca in primul spectacol si drumul spre succes fusese deschis. "Naarghita s-a nascut mult mai tirziu, în anul 1956. Moment crucial care mi-a schimbat destinul si biografia. Vazusem fascinata la cinema filmul «Vagabondul» si am descoperit ca pot cinta cintecele din film precum cintaretele de acolo. M-am apucat sa învat limba hindi si sa exersez. (...) Mi-am construit cu grija acest personaj cu numele Naarghita (care s-ar traduce cintecul regilor), m-am identificat cu el peste 4 decenii. Am devenit, pentru o vreme, chiar ambasadoarea cintecului indian în lume…", marturiseste artista, in scrisoarea deschisa publicata de Jurnalul National. La ora actuala, Naarghita locuieste in Bucuresti, intr-o discretie absoluta, si a acceptat cu greu sa vorbeasca cu jurnalistii.

Indira Gandhi a invitat-o in India

Narghita a inregistrat LP-uri in tara si peste hotare si a cintat in mii de spectacole, incintind cu vocea sa deosebita. A reusit sa viziteze India, tara visurilor sale, abia dupa ce a fost prezentata, in 1967, prim-ministrului Indiei, Indira Gandhi. "Doamna Indira Gandhi a fost si va fi mereu în sufletul meu. Pentru toate oportunitatile extraordinare pe care mi le-a oferit, pentru atentia cu care m-a onorat prezentindu-ma lumii artistice indiene, am numit-o «my wonder dream mother». I-am fost prezentata în anul 1967, cind a vizitat România, în calitatea sa de prim-ministru al Indiei. A fost foarte, foarte impresionata de repertoriul meu si de interpretarea mea, de felul în care purtam sariul", a mai povestit Naarghita despre Indira Gandhi, care o recomnada tutur ca "un bulgare de aur". La prima sa vizita in India a stat 6 luni, iar primul lucru pe care l-a facut a fost acela de a-si intilni idolul, actorul si producatorul Raj Kapoor. Cu acesta a avut o relatie speciala, insa i-a refuzat propunerea de a juca intr-un film de-al sau. Raj Kapoor
s-a declarat insa un fan al Naarghitei si spunea despre aceasta ca"are în glas si în miscare perfectiunea pasarilor ce plutesc în vazduhul primaverii".

Mai multe despre informatii am gasit citind un articol mai vechi din Ziarul de Vrancea
http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=12636

4 comentarii:

ank spunea...

Ma bucur sa aud din nou de Naarghita. Am avut sansa sa o intalnesc prin 88-89, dupa moartea lui Raj Kapoor, la un spectacol in Botosani. Am fost atat de emotionata cand mi-a dat un autograf pe o fotografie de-a ei.... Sper sa am ocazia sa o revad si sa-mi dea inca un autograf pe aceeasi fotografie de acum 20 de ani...

Anonim spunea...

Ufff...este trist sa vezi ca efectiv in ziua de azi este aproape imposibil sa mai intelegi ceva.Atunci cand iti alegi un drum in viata te indentifici cu el, traiesti pt el, lupti si nu permiti nicicand sa te inlature de la pastrarea acestui drum...nimic si nimeni, deoarece tu singur ai decis momentul de a o apuca pe acea cale...a fi faimos, a fi cunoscut si a darui ceea ce ai de daruit, ei bine din acel moment esti dedicat celor carora ai ales si ai fost de acord sa te dedici.Este precum un juramant, trebuie respectat! Indiferent ,de ceea ce s-a-ntamplat ,nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni,fiecare isi are motivele, dar din momentul in care ai ales sa te daruiesti unei lumi intregi, o lume care ai facut-o sa te iubeasca, indrageasca, sa-ti fredoneze cantecele sa-ti urmareasca cariera , ei bine nu exista scuza ,nici atunci nici acum dupa atatia ani , o scuza prin care sa-si justifice tacerea .Deoarece a facut o alegerea ,iar din acel moment cand a ales sa se daruie unei lumi intregi, ei bine din acel moment viata nu i-a mai apartinut dumneaei,ci a spectatorilor si telespectatorilor,care o iubeau si inca o mai iubesc si azi ,si mai asteapta sa o aude cantand din nou,sa nu mai zicem ca de fapt o lume intreaga ar astepta o simpla explicatie a disparitiei din viata de succes !Eram mica ,copila cand ascultam cantecele minunatei artiste,era extraordinar de greu de obtinut vre-o caseta cu minunata si frumoasa artista.Etram si sunt fascinata de lumea aceasta ..de India.Oadmir si-mi doresc din tot sufletul ca sa-si fi gasit pacea sufleteasca ,iar zbuciumul interior sa ia sfarsit si sa mai daruie putin din placerea de a o asculta pt ultima oara intr-o zi,in aceasta viata.
Cu infinit respect o admiratoare pe viata,Ioana-Mariana Petrescu(Spania)

RADIO SUFLETEL spunea...

Narghita nu va mai putea canta ,asa cum nici Angela Moldovan sau Maria Cornescu nu mai pot face acest lucru .. Noi insa le putem pastra respectul nostru si dragostea pentru ce au facut si pentru ce ne-au daruit !

Anonim spunea...

Naarghita apartinea unei lumi superioare ....pot sa inteleg tacerea ei....cand durerea pierderii anumitor persoane din viata ta devine sufocanta , unica solutie este sa te retragi ....:(