sâmbătă, decembrie 19, 2009

Un ascet modern

via hotnews.ro

“Budistii spun ca atunci cand meditezi si ajungi la esenta ta, devii una cu totul. De asemenea, se spune ca Dumnezeu este prezent in tot, deci cand ajungi la esenta ta realizezi divinul din tine. Si lumea stiintifica a realizat acest lucru. In fizica cuantica s-a descoperit ca, la nivelul de baza al materiei, al nucleului, totul este unu. Atunci, daca noi suntem unu, daca ne nastem cu samanta divina in noi, de ce suntem atat de prinsi in problemele de zi cu zi? De ce ne dam ghionturi in tramvaie sau ne suparam pe functionarul de la ghiseu?”, ne spune Alexandru.

Alexandru Popescu, un tanar bucurestean absolvent de psihologie-sociologie, a asimilat aceasta invatatura de cand li s-a alaturat discipolilor calugarului tibetan si “maestrului spiritual” Lama Tanpai Rinpoche (foto dreapta). Desi a cochetat cu lumea spirituala inca din clasa a IX-a, prin scolile speciale din Capitala, practicand tehnici precum “qigong-ul” – forme energetice chinezesti traditionale care au in prim plan sanatatea, longevitatea si meditatia – , tehnica radianta sau bioenergia, Alexandru a ales apoi un traseu pe care il urmeaza majoritatea oamenilor.

Dupa terminara facultatii, impins de nevoile financiare, s-a lepadat de straiele spiritualitatii si a pornit o afacere cu extrase naturale care s-a dovedit a fi de mare succes. Asta i-a permis sa viziteze o parte din glob si sa guste dintr-un stil de viata pe care nu multi si-l permit. Cu toate acestea, se simtea neimplinit: “Am vazut ca golul interior nu se umple cu bani”, ne spune el.

"Cand un om se apropie de esenta lui, isi da seama ca bunurile materiale nu il fac fericit!"

Asa ca a reluat legaturile cu lumea spirituala, intrand in cercul de practici energetice indiene din Bucuresti. In 2008, alaturi de alti discipoli, a petrecut doua saptamani inTR-UN “ashram-ul” din America Centrala, un loc de sihastrie dedicat practicii spirituale intense – tehnici de relaxare, de respiratie, meditatie, de detasare fata de lumea exterioara si de interiorizare.

“Atunci cand iti destinzi capul, umerii, bratele si incerci sa scapi de dorintele si de agitatia vietii de zi cu zi, sa experimentezi pacea, iubirea neconditionata si fericirea interioara. Spre exemplu, multi cauta fericirea in exterior, isi doresc o casa frumoasa si o masina, dar dupa ce le obtin sunt bucurosi putin timp si apoi frustrarea isi face iar loc”. Atunci cand un om se interiorizeaza, spune Alexandru, si se aproprie de esenta lui, isi da seama ca bunurile materiale nu il vor face fericit.

Mai mult, cand urmezi calea spirituala, observi ca toate religiile au aceeasi esenta si acelasi mesaj, formulat in termeni diferiti. “Si Isus a vorbit de iubire, si Buddha a vorbit de iubire si alti mari intemeietori de religii au vorbit de iubire. Pot sa merg, asa cum am si facut, intr-un ashram indian sau intr-o moschee si sa simt ca acolo Dumnezeu Atotputernicul imi trimite mesajul sau spiritual sub numele de Brahma sau Allah si ca este la fel de prezent acolo ca si intr-o biserica crestina”.

In iunie 2008, Alexandru l-a cunoscut pe staretul tibetan Tanpai Rinpoche, venit in Bucuresti pentru a-si impartasi invataturile. Vorbele „maestrului” nascut in muntii sfinti Kailash din Tibet l-au patruns atunci pe tanarul bucurestean: “Era ca si cum o parte din concluziile experientei mele de viata erau expuse in nectarul intelepciunii unui maestru tibetan autentic”.

Continuarea pe hotnews.ro

Niciun comentariu: