...si sa mai spuna cineva ca nu merge businessu'in Romanika.
Acum ceva timp cresteri de 6 - 7 % in tari ca India sau China faceau valuri.
iata ca se poate si la noi in conditiile in care cresterea consumului este chiar franata. Probabil nu orice crestere este sanatoasa in orice conditii ...
zic unii care au mai facut si facultate:)
Asa ca "Traiasca patria, poporul si Romania Pozitiva"!
mai jos articolul si link-ul de pe www.wall-street.ro
http://www.wall-street.ro/articol/Economie/42856/Economia-romaneasca-a-crescut-in-T1-peste-asteptari.html
Economia romaneasca a crescut in T1 peste asteptari
3 Iunie 2008
Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In 2007, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.
Analistii anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.
Detalii privind evolutia PIB-ului pe total si pe principalele elemente componente vor fi anuntate pe 5 iunie.
Cresterea peste asteptari a PIB-ului in trimestrul I sporeste semnificativ sansele unei urcari a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, dar dovedeste rezistenta economiei la socurile externe, considera analistii, care si-au revizuit in sus, la cel putin 7%, prognoza pentru avansul PIB in 2008.
Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, care se asteptau la un nivel cuprins intre 6,5% si 7,8%.
Potrivit datelor publicate anticipat de Eurostat, cresterea in primele trei luni din 2008 a fost sustinuta de contributia negativa redusa a agriculturii (- 0,5%), de avansul peste asteptari al serviciilor (7,8%), dar si de veniturile peste asteptari din impozite si taxe (+9,3%).
Pe partea de utilizare, au accelerat atat investitiile, cu peste 33%, cat si consumul, cu peste 15%, mai arata datele detaliate publicate de biroul de statistica al UE.
"Exista atat o latura pozitiva, cat si una negativa pentru aceasta cifra pe primul trimestru. Pe de-o parte, cresterea peste asteptari a PIB in primul trimestru ar putea determina o imbunatatire a increderii investitorilor straini in economia Romaniei, care se dovedeste rezistenta la presiunile internationale", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.
Pe de alta parte, el avertizeaza ca datele indica un exces de cerere care se mentine la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea ingreuna lupta cu inflatia si care pune presiuni suplimentare de majorare a dobanzii cheie, de la nivelul actual, de 9,75% pe an.
"Nu cred ca isi imagineaza cineva ca o crestere atat de alerta poate fi sustinuta pe mai multi ani", a adaugat Dumitru.
Analistul si directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, considera ca avansul puternic al PIB-ului in intervalul ianuarie – martie este si o urmare a investitiilor straine directe facute in economie in ultimii ani. "Intarzierea cu care se vad investitiile straine directe este de aproximativ un an – un an si jumatate", a explicat Craciun.
Prima ediție TEDxUSVT
Acum o lună
2 comentarii:
pai da, investitii imobiliare insemnate, venituri din taxe si impozite pe tranzactii cu imobile, construim in draci in consecinta cream locuri de munca (dar nu pentru ai nostri ca ei sunt plecati la munca in constructii in spania si nu suntem dispusi sa-i platim cum trebuie ca sa se intoarca, asa ca aducem inmigranti moldoveni si ucrainieni, ba chiar incercam si cu chinezi, orice numai sa nu pierdem din profitul pe specula).
intre timp suntem foarte fericiti ca economia ne creste, ne indatoram in draci sa cumparam case, ba chiar suntem mandri ca preturile de la noi sunt aproape la fel ca in "occident" si sustinem din toti rarunchii specula, ca de ce sa invatam din ce li s-a intamplat altora?
de ce sa invatam ca un model de crestere bazat pe caramida nu se poate sustine pe termen lung si cand ii vine momentul demoleaza jumatate din economie incepand cu sistemul financiar.
de ce sa deschidem ochii la ce se intampla chiar in momentul acesta in "economia model" a statelor unite si sa luam aminte ca noi o putem pati mult mai crunt decat ei pentru ca nu avem diversificarea lor economica.
bani pe valori fictive si cand se termina prajitura investitorii se retrag frumusel si se duc in noua zona de specula iar noi suntem in criza si dispusi sa acceptam orice inca o data si chiar mai rau decat data trecuta ca doar e criza.
Da, si probabil tocmai astea sunt si argumentele pentru care BNR-ul a incercat limitarea creditului imobiliar(partial si a speculei).
Bag de seama ca tu chiar ai facut facultate, nu ?
:)
Trimiteți un comentariu