marți, iunie 24, 2008

joi, iunie 12, 2008

Ramanem in topul destinatiilor pentru investitii straine

un articol de azi, 13 iunie. Link-ul este mai jos.

Claudiu Vrinceanu, 13 Iunie 2008

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/43471/Ramanem-in-topul-destinatiilor-pentru-investitii-straine.html


Romania se afla pe locul cinci in topul destinatiilor luate in considerare de investitorii straini pentru extinderea activitatii in Europa si pe locul sase in Europa in functie de numarul proiectelor de investitii straine in 2007, dar si in functie de numarul de locuri de munca create, potrivit unui top intocmit de compania de consultanta si audit Ernst & Young.


In regiune, Romania este cea de-a treia tara dupa Polonia si Cehia, in privinta numarului de locuril de munca create in urma realizarii proiectelor de investitii.

Spre comparatie, in Polonia au fost infiintate aproape 18.400 de locuri de munca, nivel care o propulseaza pe pozitia a doua in Europa, in timp ce in Cehia, aflata pe locul al treilea, au fost realizate peste 15.000 de noi posturi in 2007.

In clasamentul pe tari la nivel european, pe primul loc se afla Marea Britanie, cu 24.186 de locuri de munca, in timp ce Rusia a atras peste 14.900 de posturi, iar Franta 14.500 de locuri de munca.


Romania a atras 7,1% din totalul locurilor de munca create in 2007 in 20 de tari din Europa.

La polul opus, cele mai putine locuri de munca noi au fost disponibile in Elvetia - 2.200 si Ucraina - 2.300.

In tara noastra, 91% dintre locurile de munca nou create au fost in sectorul industrial, dintre care 60% in industria auto. Potrivit Ernst & Young segmentul constructiei automobilelor din Romania a devenit un magnet pentru investitorii straini.

La nivel continental, tara noastra ocupa pozitia a cincea in topul celor mai atragatoare destinatii pentru investitii, astfel incat 10% din principalele companii straine chestionate de E&Y ne iau in calcul Romania pentru extinderea activitatii. Cei mai important concurenti sunt Polonia, pentru care opteaza 18% din investitori, Germania, 16%, Rusia, 12% si Franta, 11%.

Potrivit unui alt studiu Ernst & Young publicat in aprilie, Romania a ocupat din nou pozitia intai in clasamentul atractivitatii pentru investitori in regiunea Europei de Sud-Est, urmata de Turcia.
"Anul trecut Romania a avut un scor de 58%, insa in acest an procentul s-a redus la 52%. Turcia si-a imbunatatit insa performanta, obtinand un calificativ de 50%, aceasta tendinta favorizand statul turc", a declarat Fabrice Reynaud, senior manager al Ernst & Young.

Acest studiu are drept scop masurarea perceptiilor investitorilor straini privind atractivitatea Europei de Sud-Est pentru investitiile straine directe, pentru a compara aceste perceptii cu situatia reala a investitiilor si a reflecta oportunitatile pentru statele din regiune.

Investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro cat insumau in 2006, potrivit biroului european de statistica Eurostat, in timp ce valoarea investitiilor in tara vecina, Bulgaria, au fost in crestere cu cel putin 100 de milioane euro.

Principalul investitor in Romania a fost, si in 2007, si in 2006, Elevetia, cu 400 milioane euro investiti anul trecut si cu 300 milioane de euro in 2006. Ca investitori extracomunitari, SUA si Canada au investit, fiecare, anul trecut si in urma cu doi ani, cate 100 milioane euro, mai arata Eurostat.

Investitorii romani si-au concentrat, anul trecut, capitaluri de pana la 50 milioane euro in SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India, Brazilia si Rusia, dar au renuntat la proiecte cu o valoare totala de 100 milioane de euro in spatiul comunitar.

In 2006, Romania a investit cate 200 de milioane de euro in UE si in afara acesteia, din care 100 de milioane in Rusia. In SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India si Brazilia, investitiile provenite din Romania s-au mentinut sub pragul de 50 de milioane euro.

marți, iunie 10, 2008

Ce este generatia EMO ?

(daucupresupu'inpublic)

parulintropartepicioarelestransecastileinurechiochiimachiatibarbatulfeminizat
emotiilepoeziamuzicasinguratateainpublic.sau totusi comunitatea.

cam asa vad eu -- chiar un necunoscator al genului.
ma gandesc totusi ca nu e chiar atat de mare diferenta de varsta. cu toate acestea simt ca e cam prima data cand scap "printre degete" o generatie.
nu ma prind. nu spun ca nu accept. departe de mine acest gand. doar ca nu prea inteleg. probabil ca si eu la un anumit prag eram de neinteles pentru cei ceva mai "batrani" (oare acum sunt de inteles? )

Deci, din nou -- ce este generatia EMO ?

sa fie oare generatia Manson? sau generatia drum'n'bass?
sau sa fie noul val de tip flower power - anii ' 70?
sa fie o reactie la lipsa de afectiune ?
sau la prea multa afectiune?

sa fie pur si simplu un raspuns EMOTIONAL la un stil de viata mult prea MATERIAL ?
sa fie nevoia de singurateainpublic? ba chiar de comunitate?
sau pur si simplu e un val...

cred ca bat campiile. si nici nu prea am timp.
ne mai "vedem" ...

luni, iunie 09, 2008

HAI ROMANIA!

Proiectul TUB Bucuresti

Uraaaaaaaaaaaaaaa!!!
Nu e uraaaaaa de la ce simt oamenii in trafic in Bucuresti ci este URAAAAA!! de la "da, parca sunt semne ca se poate!"

Proiectul TUB a fost acceptat de Primarie si cel putin pana la schimbarea regimului in plina campanie electorala -- pare ca se misca ceva cu acest proiect. Nu este el --de nediscutat - de neschimbat -- dar cu siguranta e un prim pas coerent de a reda orasul oamenilor.

In week-end s-au intamplat 2 evenimente de acest tip: Street Delivery si un eveniment in paralel cu lansarea filmului despre TUB (Cristi Puiu) pe strada Mendeleev. Apropo, strada Meendeleev arata interesant cu terase si fara masini.

Mai multe pe www.t-u-b.ro



Mai jos este si un articol despre proiectul TUB in Ziarul Financiar, un numar din 29 mai.

Camera urbana cu vedere spre oameni
Autor: Victor Rotariu | Data: 29 Mai 2008

Inevitabilul s-a produs. Consiliul General al Capitalei a batut palma cu o echipa de 14 birouri de arhitectura pentru dezvoltarea unui program de revitalizare a spatiului urban din Bucuresti. Conceptul de baza este crearea de camere urbane, de zone cu functionalitati specifice, care sa creeze trasee de interes, fie cultural, fie de divertisment. Capitala ar putea deveni astfel o camera cu vedere spre oameni.

Desi Consiliul General nu a dat propriu-zis unda verde pentru Transcentral Urban Bucuresti (T.U.B.) si nu a adus finantare, pasul facut, prin simpla implicare directa a urbanistilor si arhitectilor, este insa foarte important. Hotararea a fost luata in cadrul sedintei din 8 mai 2008, prin care Primaria se angajeaza sa sprijine aceasta initiativa.

Administratia locala si-a asumat astfel colaborarea cu reprezantantii mediului privat, cu arhitecti si urbanisti, care pana acum au subliniat in repetate randuri ca esteticul si functionalitatea unui oras trebuie construite si cu ajutorul specialistilor.

T.U.B. a fost lansat anul trecut, in mai, la Anuala de Arhitectura din Bucuresti.

Majoritatea marilor capitale europene au acest sistem deja implementat. La proiectele publice, de exemplu, se organizeaza concursuri, printre membrii juriului fiind si experti recunoscuti pe plan local si national. Una dintre cele mai mari probleme ar putea fi, pe termen lung, asigurarea capitalului necesar, mai ales din cauza complexitatii acestui proiect.


Capitala, casa mea departe de casa

Proiectul are doua mari capitole: camerele urbane, zone care sa fie delimitate si pregatite pentru un anumit tip de activitate, si circuitul pentru citadini si ciclisti. Camerele urbane vor fi imprastiate prin zona centrala a Bucurestiului, de la Rahova la Piata Unirii pana la Piata Romana. Traseul va fi accentuat de aceste camere urbane, care vor incerca sa scoata in evidenta ce are mai bun o anumita zona, fie ca este vorba despre Bucurestiul de altadata, cum este cazul Centrului Istoric, fie ca este vorba despre o camera urbana de cultura alternativa, cum este cazul cartierului Rahova.

Traseul va avea circa 9,5 kilometri, ceea ce masurat in mers pe jos inseamna doua ore, iar pentru biciclisti durata estimativa este de jumatate de ora. Camerele urbane vor constitui o retea, cu centrul la Izvor, extremitatile fiind Rahova-Uranus si Piata Romana.

"Am intrat in normalitate. In capitale ca Londra sau ca Paris administratia publica lucreaza de mult timp cu expertii in domeniu. Este dificil pentru o primarie sa angajeze si sa mentina experti in aceste domenii si este normal sa se indrepte spre mediul privat", a declarat Mario Kuibus, managing partener al Re - ACT Now, unul dintre birourile de arhitectura implicate in acest proiect.

Ideile de promovare ale T.U.B. sunt dintre cele mai diverse, de la desene pe asfalt, la montarea de mobilier urban (banci, fantani etc), pana la incurajarea folosirii mijloacelor de transport in comun in defavoarea celor personale si crearea unui traseu de promenada cat mai cuprinzator. Daca la prima vedere inertia locuitorilor este destul de mare, privit mai in detaliu proiectul ar putea avea un succes neasteptat.

Un exemplu recent este noaptea muzeelor. Mii de bucuresteni au vizitat muzeele din Capitala in noaptea 17-18 mai, profitand de faptul ca intrarea a fost libera, iar programele acestora au fost prelungite pana noaptea tarziu sau chiar pana dimineata. Sambata noaptea, in jurul orei 12:00 noaptea putea fi observat un sir lung de persoane in Piata Unirii, format de cei care se intorceau acasa.

Specializarea zonelor din Capitala ar putea crea mini-circuite, trasee care ar putea fi invatate si folosite atat de locuitori, cat si de turisti. Cel mai important este insa ca aceste circuite sa se formeze si in mentalitatea bucurestenilor.

Nu este vorba numai despre propuneri venite din partea unor experti. Vor fi comandate ministudii privind obiceiurile locuitorilor si ale turistilor, de la hartile predilecte pentru plimbare pana la observarea mobilitatii cu ajutorul mijloacelor de transport in comun.

Banii? Se gasesc

In ceea ce priveste partea mai practica a proiectului, adica asigurarea resurselor necesare, problema are o gama destul de variata de solutii.

"Solutii de finantare se gasesc. Fie ca este vorba despre atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana sau de bani de la bugetul local. Mediul privat este de asemenea o sursa buna de capital. Ne dorim ca proiectul sa obtina finantarile punctual, pe fiecare zona in parte", a explicat Kuibus.

In acest sens, pasul urmator este formarea de catre initiatorii proiectului a unui ONG prin care sa poata atrage fondurile necesare.

In acelasi timp mediul privat ar putea fi atras destul de usor pentru ca bugetele de imagine ale marilor companii sunt din ce in ce mai mari. O companie puternica ar putea finanta construirea unui spatiu verde in apropierea ei, montarea de banci sau de instalatii de lumini.

In cele din urma, Primaria Capitalei va avea si ea un cuvant greu de spus. Trasarea circuitului si sublinierea lui prin infrastructura vor aduce costuri ridicate. Arhitectii si urbanistii care au propus T.U.B. nu au facut inca niciun calcul. Valoarea totala a proiectului, in bani, este necunoscuta.

Harta bucuresteanului

Un alt proiect a fost propus de biroul Space Syntax, care a propus un concept inovativ, pentru Capitala cel putin. Este vorba despre trasarea unei harti a Bucurestiului care sa reliefeze orasul dupa zonele cu cele mai intense activitati.

Altfel spus, dupa ce harta va fi finalizata, publicul va putea urmari, cu degetul pe hartie, un traseu zilnic sau saptamanal al obiceiurilor de mobilitate, dupa functionalitati distincte, in Bucuresti. Se va putea in acelasi timp observa care zone sunt mai folosite, care sunt acum punctele de interes ale locuitorilor si turistilor. Prin contrast, aratand care sunt zonele cu o circulatie foarte intensa harta va releva si "oazele de liniste", zonele mai putin circulate, pretabile unei plimbari sau altor activitati de relaxare si divertisment.

Tocmai pentru ca Bucurestiul nu s-a dezvoltat integral pe principiul functionalitatii zonelor, proiectul ar putea crea aceste zone din bucati, creand aceste trasee intre puncte de interes cu calitati similare.

In lipsa unui cartier al muzeelor s-ar putea introduce un traseu al muzeelor, care sa fie marcat si prezentat corespunzator.

Majoritatea urbanistilor considera ca marele avantaj al Capitalei este tocmai aceasta diversitate pronuntata, atat ca zonare functionala, cat si ca aspect estetic, arhitectonic. In lipsa omogenitatii ar trebui creat un liant intre elementele asemanatoare, spun reprezentantii Space Syntax.

Expertii care lucreaza la acest proiect nu vor avea niciun fel de beneficii financiare rezultate direct din T.U.B. "E o situatie usor caraghioasa. Noi nu vrem niciun ban. Acest lucru cred ca mai degraba ne-ar incurca. Da, sigur, vrem sa atragem finantari. Dar pana in acel punct muncim pentru oras si atat", spune Kuibus.

Cum a aparut proiectul T.U.B?

Proiectul T.U.B. a fost lansat la Anuala de Arhitectura Bucuresti din mai 2007, propus de mai multe firme de arhitectura: Macarie O?Looney Architects, Re-Act Now Studio, Igloo, Dinoiu-Pop Arhitectura, Studio Basar, Hax, SYAA, Sssanicat, Square One, A Stil, AAF/Adrian Arendt/PZP, ODA- Organul de Arhitectura, DSBA si Velocity

T.U.B. a primit avizul de plan director din partea comisiei de urbanism a PMB in noiembrie 2007 si va fi prezentat la Festivalul de Arhitectura de la Londra din iunie 2008

T.U.B. este un traseu ce se adreseaza pietonilor si ciclistilor si conecteaza cele mai interesante zone si spatii publice din centrul orasului. Traseul are 9,5 kilometri si poate fi parcurs in doua ore pe jos sau in jumatate de ora pe bicicleta

Conceptul T.U.B. este un sistem urban compus din doua structuri principale - camerele urbane si circuitul pentru citadini si ciclisti

Scopul T.U.B. este sa organizeze mai bine centrul orasului si sa elibereze noi suprafete centrale pe care sa fie plantati copaci si spatiu verde.

victor.rotariu@zf.ro

joi, iunie 05, 2008

Ziua Mediului - 5 iunie

Astazi este Ziua Mediului.
Hai sa (ne) fie (de) bine azi!



iata si o stire gasita pe www.lumebuna.ro
Ministrii vor merge joi la serviciu pe jos sau cu transportul in comun

By GabrielaMindru • June 4, 2008

Membrii guvernului sarbatoresc ziua mediului renuntand la masini.

Ministrul Teodor Melescanu va merge, joi, la serviciu, la Ministerul Apararii, pe jos, dupa cum a anuntat, miercuri, la finalul sedintei Executivului.

Potrivit acestuia, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut colegilor sai de Cabinet sa se gandeasca ca joi, de Ziua Mediului, sa mearga la serviciu fie pe jos, fie cu mijloacele de transport in comun.

“Le-am cerut sa se gandeasca daca nu ar fi bine sa dam un exemplu cu totii si, maine, sa incercam sa lasam acasa autoturismele si sa folosim mijloacele de transport in comun: tramvaie, autobuze, troleibuze sau metroul sau eventual sa foloseasca un mijloc pe doua roti mai putin poluant sau deloc poluant cum este bicicleta”, a declarat premierul Casin Popescu Tariceanu.

Primul-ministru nu a dorit sa dezvaluie ce mijloc de transport va folosi joi pentru a ajunge la Palatul Victoria. “Va las surpriza pentru maine”, le-a spus Tariceanu ziaristilor prezenti la conferinta de presa de dupa sedinta de Guvern.

Stire preluata de pe site-ul: Green-report.

marți, iunie 03, 2008

Bucuresti, episodul 1

Sau mai bine episodul pilot?

strazile din Bucurestiul vechi cu iz de bere si fum de la soba cu lemne, Festivalul Teatrului de Comedie sau dupa caz Festivalul Comediei Romanesti, parada gay, herastraul lenes la terasa si de ce nu ?aerul de bazar chinezesc din Europa.

toate alaturi de caldura blocurilor comuniste dar si de mirosul imbatator de tei din Gradina Icoanei sau Cotroceni, toate, toate sunt parte din Bucuresti.

si tarania si mojicia, si luxul dar si domnia.
si prostia dar si aristrocratia. toate si-au dat intalnire intr-o omogenitate (eterogena?)pur balcanica la Bucuresti.

frantzusismul, rusismul, comunismul si imperialismul.
gramada la terase, cu mici si bere.
si -apoi sovageunecler cu martipan si castraveti murati.cu oua si tabouleh.

bucurestiul are foarte multa energie. E drept, in functie de locul unde stai Bucurestiul e pozitiv sau negativ. pe platourile de filmare din centrul orasului pun pariu ca se vede boemie
la televizor se vede energie. e drept, negativa.

ce nu o sa mai prea accept - in curand -- sunt opiniile doar de-un fel. Sigur, o sa le ascult... bucurestiul e un mix. MIX. fantacucolacuberesiunstropdevodka.
fara spuma. doar gaz.

bucurestiul nu e urat! bucurestiul nu e frumos! bucurestiul e uratfrumos sau dupa caz frumosurat. trebuie sa invat si eu acest lucru. da! nu inseamna ca daca intelegi acest lucru il si accepti usor ...

drept urmare, cand am chef si altele o sa scriupozez despre bucuresti. Cu uratsifrumos sau frumossiurat.Dupa caz.

Avelo bahta! saucumsozice



festivalul comediei(politice?)romanesti pe strazile din Smardan / Lipscani

giganti de 1 iunie in Cismigiu


masinutza in piata unirii


ganduri albnegru pe calea victoriei


margini de drum colorate. 1 iunie in noul parculetz de langa spitalul Coltea


spiritual relaoded. de la est la vest. langa statia de metrou Eroii Revolutiei.


zambet, smardan piata Sf. Gheorghe.


Bazarul Europa, mai 2008.


festival


francezii in strada. Muzeul vietii cotidiene, 1 iunie 2008.


ieri seara, adica 2 iunie din terasa mea. in gradina am o floare.



interbelic la Noaptea Muzeelor, Muzeul de Istorie, mai 2008


Biserica Alba, Calea Victoriei.



Bazar Europa.


Cismigiu frumos.


Culori, Smardan mai 2008.


Parada militaragay, mai 2008.

Economia romaneasca

...si sa mai spuna cineva ca nu merge businessu'in Romanika.
Acum ceva timp cresteri de 6 - 7 % in tari ca India sau China faceau valuri.
iata ca se poate si la noi in conditiile in care cresterea consumului este chiar franata. Probabil nu orice crestere este sanatoasa in orice conditii ...
zic unii care au mai facut si facultate:)

Asa ca "Traiasca patria, poporul si Romania Pozitiva"!
mai jos articolul si link-ul de pe www.wall-street.ro

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/42856/Economia-romaneasca-a-crescut-in-T1-peste-asteptari.html

Economia romaneasca a crescut in T1 peste asteptari

3 Iunie 2008

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In 2007, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.

Analistii anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.

Detalii privind evolutia PIB-ului pe total si pe principalele elemente componente vor fi anuntate pe 5 iunie.
Cresterea peste asteptari a PIB-ului in trimestrul I sporeste semnificativ sansele unei urcari a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, dar dovedeste rezistenta economiei la socurile externe, considera analistii, care si-au revizuit in sus, la cel putin 7%, prognoza pentru avansul PIB in 2008.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, care se asteptau la un nivel cuprins intre 6,5% si 7,8%.

Potrivit datelor publicate anticipat de Eurostat, cresterea in primele trei luni din 2008 a fost sustinuta de contributia negativa redusa a agriculturii (- 0,5%), de avansul peste asteptari al serviciilor (7,8%), dar si de veniturile peste asteptari din impozite si taxe (+9,3%).

Pe partea de utilizare, au accelerat atat investitiile, cu peste 33%, cat si consumul, cu peste 15%, mai arata datele detaliate publicate de biroul de statistica al UE.

"Exista atat o latura pozitiva, cat si una negativa pentru aceasta cifra pe primul trimestru. Pe de-o parte, cresterea peste asteptari a PIB in primul trimestru ar putea determina o imbunatatire a increderii investitorilor straini in economia Romaniei, care se dovedeste rezistenta la presiunile internationale", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, el avertizeaza ca datele indica un exces de cerere care se mentine la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea ingreuna lupta cu inflatia si care pune presiuni suplimentare de majorare a dobanzii cheie, de la nivelul actual, de 9,75% pe an.

"Nu cred ca isi imagineaza cineva ca o crestere atat de alerta poate fi sustinuta pe mai multi ani", a adaugat Dumitru.

Analistul si directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, considera ca avansul puternic al PIB-ului in intervalul ianuarie – martie este si o urmare a investitiilor straine directe facute in economie in ultimii ani. "Intarzierea cu care se vad investitiile straine directe este de aproximativ un an – un an si jumatate", a explicat Craciun.